2015. május 21., csütörtök 10:00

Sikeres vállalkozók 12 jó tulajdonsága

Sokan úgy tartják, hogy a sikeres emberek titka személyes készségeiken alapul. De valójában nem minden múlik a szakmai tehetségen, a jó kommunikációs készségen vagy a külsőleges sármon. Összegyűjtöttünk olyan sikeres vállalkozói tulajdonságokat, amelyeket akár Te is könnyen elsajátíthatsz, különösebb hozzáértés vagy szakmai tudás nélkül: 

1. Figyelmesség - A legtöbbször, amikor beszélnek hozzánk, annyira koncentrálunk, hogy mit mond a másik, hogy miközben meghallgatjuk azt, maga az üzenet lényege végül nem jut el hozzánk. Ez a legegyszerűbben úgy kerülhető ki, hogy ha merünk visszakérdezni. A kérdésekkel, visszacsatolásokkal érdeklődésünket is kifejezhetjük a másik felé. 

Fontos: Miközben beszélnek hozzánk, sose tekintsünk telefonunkra, mert ez azt sugallja, hogy nem érdekel minket az, amit a másik mond.

2. Őszinteség - Az őszinte, önmagukhoz hű embereket könnyebben megközelítik, ezért érdemes mindig őszintén elmondanod, kimutatnod aktuális érzelmeidet.  

3. Nyitottság - Ha szeretnéd, hogy kedveljenek, légy mindenre nyitott. Ha nyitott gondolkozású vagy, meglásd, könnyebben felkelted mások érdeklődését. 

4. Pártatlanság - Ne feledd, hogy senki nem szeret olyan emberrel társalogni, akinek mindenről megvan a maga előítélete vagy meghatározott véleménye. Ez nem azt jelenti, hogy ne rendelkezz saját véleménnyel, de mindig figyelj oda, hogy meghallgasd mások véleményét is a dolgokról.

5. Segítőkészség - Ha képes vagy segíteni másoknak, mások is szívesen segítenek majd Neked. Légy nyitott, és oszd meg pozitív tapasztalataidat másokkal, hogy mások is megoszthassák a sajátjukat Veled. 

6. Megbízhatóság - A kölcsönös bizalom egyik alapfeltétele, hogy megbízhass a másikban. Ez pl. kedvingadozás esetén kiemelten fontos, hiszen akkor lehetsz csak kiszámítható, ha ugyanúgy tudsz bánni másokkal rosszkedv esetén is, mint amikor jó a kedved. Így azt jelzed mások felé, hogy Rád nem csak alkalom adtán, hanem mindig számíthatnak.

7. Pozitív testbeszéd - Ha a pozitív testbeszédre is odafigyelsz, miközben kommunikálsz, amellett, hogy jó benyomást szerzel, elmélyítheted beszédpartneredben az üzeneteidet.

8. Meghatározó első benyomás - Kutatások szerint 7 másodperc alatt dől el az első benyomás Rólad. Ami ezután történik, az már csak az első benyomás finomhangolása, ezért jól teszed, ha már a beszélgetés legelejétől fogva odafigyelsz tesztbeszédedre, kézfogásodra és arckifejezésedre. 

9. Tegeződés, néven szólítás - Általánosságban az a megszokás, hogy mindenkit csak köszönésnél szólítunk a nevén, de mi történne, hogyha minden beszélgetésben megneveznénk a másikat? Azzal, hogy többször elismétled a másik nevét miközben társalogtok, bizalmat és elköteleződést sugallhatsz a partnered felé. 

10. Mosoly - A mosolygás pozitív, optimista jellemre vall. Érdemes minél többet mosolyognod, hiszen ezzel mások kedvét is meghozhatod, és magadról is jó benyomást kelthetsz.

11. Érintés - Minden érintés oxitocint, azaz boldogsághormont generál, ezért érdemes olykor megérintened partneredet beszélgetés közben, persze csak a kapcsolatotok határain belül.

12. Egyensúly - Az emberek azokhoz a személyekhez vonzódnak a legjobban, akik inspirálóak és motiválóak. A motiváló emberek titka főként abban rejlik, hogy az őket körülvevő emberekből igyekeznek mindig a legtöbbet kihozni, jól tájékozódnak, és tökéletes egyensúlyt tudnak teremteni a magánéletük és a munkájuk között. 

Sikeres kivitelezést!