2016. december 21., szerda 11:15

5 dolog amivel egy jó cégvezető elkötelezetté teheti a munkavállalóit

A cégek jövője valóban az elkötelezett munkavállalókban rejlik?5 DOLOG AMIVEL EGY JÓ CÉGVEZETŐ ELKÖTELEZETTÉ TEHETI A MUNKAVÁLLALÓIT

Általában a vezetők jobban szeretik megmondani a munkavállalóknak, hogy mit csináltak rosszul mintsem hogy példát mutassanak, hogy milyen viselkedést szeretnének látni tőlük.

„Több mint 20 éves karrierem során dolgoztam, önkormányzatnál, non-profit cégnél, egyetemen és néhány start up cégnél is, de egyvalami mindegyikben közös volt, minden vállalat vezetőjének mást jelentett a siker.” /Chris Dornfeld/

success

Néhányan a nyereség maximalizálására koncentrálnak, mások a technológiai fejlesztésekre, többen pedig közösséget építenek. Vannak, akik inkább küldetés orientáltak és társadalmi problémák megoldásán dogoznak.

Nem számít, hogy ki mire törekszik, egyvalamiben viszont a legtöbben egyetértenek: a siker az elkötelezett munkaerővel kezdődik és ér véget. Akkor miért van olyan kevés elkötelezett munkavállaló?

Biztos, hogy nem azért, mert a vállalatok nem foglalkoznak ezzel a kérdéssel – hiszen milliárdokat költenek wellness és szakmai fejlesztő képzésekre és programokra.

Melyik volt előbb: a teljesítmény vagy az elkötelezettség?
Habár a munkavállalói elkötelezettség szorosan kapcsolódik a cég kultúrájához, sok vezető küzd azzal, hogy megértse, hogyan használja az elkötelezettségi adatokat a fenntartható üzleti modell fejlesztéséhez.

48963552 hatékonyság szó hőmérő mérésével szintű tényleges vagy produktív munkaA „The Living Company (Az élő vállalat)”- c. írásban, Arie de Geus szerint egy vállalat átlagos várható élettartama ma már kevesebb, mint 20 év. A profit feletti aggodalom és az, hogy emellett az emberek vezetésével nem foglakoznak eleget,  a cégek idő előtti halálát okozza – mivel a cégkultúrát leépíti, hogy túlságosan a pénzügyi adatokra fókuszálnak.  És mindeközben, természetesen egy jól irányított, motivált értékesítési csapat elengedhetetlen egy cég sikeres működéséhez, de a jövőben már nem fontosabbak, mint a többi osztály.

A virágzó cégek számára minden munkavállaló értékes
Néhány vállalat azonban rácáfolt a de Geus által leírt 20 évre. Felismerve ezt a tényt, de Geus azonosította azokat a kulcsfontosságú tényezőket, amelyek egy vállalatot virágzóvá tesznek akár több évtizedre vagy évszázadra is: mindegyik ilyen vállalat új üzleti modellt dolgozott ki.

Vegyük a 200 éves DuPont-ot példának: puskapor gyártással indult a vállalat, majd fokozatosan átalakult és jelenleg már speciális vegyszerek gyártásával foglalkozik. A Mitsui cég még idősebb. Drapériák forgalmazásával indult, majd bankká alakult, utána bányák üzemeltetésébe kezdett happy engaged stbés most gyártóegységei vannak. Az ilyen típusú cégek által nyújtott szolgáltatások és forgalmazott termékek folyamatosan fejlődnek és változnak.

Ami közös ezekben a cégekben: hogy számukra sokkal értékesebbek és fontosabbak az emberek, mint az eszközök; és ez a gondolkodásmód, hozzáállás most sokkal fontosabb, mint évszázadokkal korábban. A digitális, tudás-alapú gazdaságban a technológia és a folyamatok már csak árucikkek, az emberek jelentik a legkomolyabb versenyelőnyt.

 

Íme 5 tipp, hogy hogyan tedd elkötelezetté, hogy meglásd milyen komoly megtérülést hoz, ha a vállalatod legértékesebb erőforrásaiba – az emberekbe fektetsz:


1.    Fogalmazd meg és támogasd azt a viselkedést, amit látni szeretnél a cégedben!
Ha az emberek pozitív visszajelzéseket kapnak, akkor érzik, hogy figyelnek rájuk és értékes tagjai egy vállalatnak, ez motiváltja őket majd arra, hogy megismételjék azt, amit jól csináltak.  Azonban a vezetők többsége csak azt jegyzi meg a munkavállalónak, amit szerinte rosszul csinált.
A munkavállalók 70%-a még soha nem hallotta azt a szót a főnökétől, hogy „köszönöm”.


2.    Adj mindenkinek elismeréstEmployee Engagement Statistics resized 600
Ha elismerjük a kollégák erőfeszítéseit és hasznos aktivitásait, az jelentős mértékben hozzájárul ahhoz, hogy elkerüljük a csapaton belüli kisebb nézeteltéréseket. Nem kell mindenkinek ugyanolyan mértékű elismerésben részesülnie, de fontos, hogy minden kolléga kapjon pozitív visszajelzést!
Egy friss felmérés szerint, a munkavállalók 40%-a akár 4-szer nagyobb energia befektetéssel dolgozik ha úgy érzi, hogy a főnöke elismeri - de 82%-uk elmondta, hogy sajnos nem kapnak elismerést. Az elismerés nem „kockacukor osztogatást” jelent: hanem azt, hogy kihozzuk az emberekből a legjobbat!


3.    Alakíts ki, a vállalati kultúra mérésére alkalmas mérőszámokat és oszd meg a csapatoddal!
Egy felmérés szerint a munkavállalók 64 %-a nem érzi, hogy erős lenne a munka kultúrájuk. Ennek az is lehet az oka, hogy az elkötelezettséget nem mérték már a kezdetektől pontosan. A cégvezetők 98%-a azt nyilatkozat, hogy évente egyszer néz csak rá a éves alkalmazotti elkötelezettséget vizsgáló riportra és az eredményeket nem beszéli meg az alkalmazottakkal
Ilyen módon transzparensen működni persze nem egyszerű egy cég számára,  de, ha bátran megosztod ezeket az adatokat a csapatoddal, azzal  jelentősen meg tudod erősíteni a cégkultúrát.


4.    Beszélgetések kiszélesítése
A mai (hyperconnected) extrém módon összeköttetésben lévő világban az emberek elvárják, hogy beleszólhassanak, hatással lehessenek azokra a dolgokra, amik befolyásolják az életüket és ez így van a munkahelyi életük során is. Például: a Foodpanda Szingapúrban lecsökkentette a kiszállítási időt 30 percre, pusztán azzal, hogy odafigyelt az alkalmazottak mentális és fizikai jóllétére, és díjazza a kemény munkát.
Szóval továbbra is merj döntéseket hozni; csak vonj be minél több embert a folyamatba, hogy minél többen köteleződjenek el és a hatás döbbenetes lesz!


5.    Támogasd az informális kommunikációt, mert az elősegíti közösségi kapcsolatokat
Amikor az emberek úgy érzik, hogy szociálisan kapcsolódnak egymáshoz, akkor nem csak nagyobb valószínűséggel maradnak a cégednél, de produktívabbak, együttműködőbbek lesznek és nyitottabbá válnak az új ötletekre is.
Ez a taktika többet jelent az információk megosztásánál – ha a munkavállalókat bátorítod az egymás közötti interakciók és beszélgetések kezdeményezésére, akkor a céghez és egymáshoz is sokkal jobban fognak kötődni.
A végén ez nem egy vagy vagy szituáció. Mindegy, hogy milyen típusú vállalatról van szó, nem számít, hogy mi a küldetése, pénzügyileg rendben kell lennie. Ahogy Mark Wrighton, a St. Louis-i Washington Egyetem pénzügyi vezetője mondta „Mi egy non-profit szervezet vagyunk, de ez nem azt jelenti, hogy veszteségesen működünk.

shutterstock 157482500 300x340Összegezve: A profit és a veszteség nem csak egy sor a pénzügyi táblázatban. Egy vállalat hosszú távon  fenntartható növekedése nem csak a sales és a pénzügyi csapaton múlik. Egy vállalkozás pozitív és természetes növekedéséhez, szükség van jó „táptalajra” nem csak „speciális növényekre”.

/Forrás: Chris Dornfeld, www.entrepreneur.com/ Teljes cikk eredeti nyelven: itt