Headbanner 05

2017. június 20., kedd 12:08

Rejtett üzenetek híres cégek logóiban!

Rejtett üzenetek a logókban! A tiedben is van?MILYEN REJTETT ÜZENETEK VANNAK A NAGY CÉGEK LOGÓI MÖGÖTT?

Mi is az a logó? Miért van szüksége egy cégnek egy sokat mondó, egyedi designnal rendelkező logóra?

Mivel a logó a céget univerzálisan is jelképezi, meghatározza az arculatát és komoly reklámértéke van, ezért a nagy cégek igen jelentős összegeket költenek a cég logójának és arculatának megterveztetésére.

A híres cégek logóit általában nagy gondolatok ihletik.

Ideálisan egy logó:

  • vizuálisan megnyerő
  • feltűnő és
  • segíti a cég kommunikációját.

Tervezésnél érdemes figyelembe venni:

  • a stílust (modern, klasszikus, elegáns, trendi)
  • a színvilágot (letisztult, dinamikát tükröző színek) és
  • a forma bonyolultságát.

Amazon smile

Amazon

Az Amazon az internet megjelenése óta egy megbízható cég: korábban bármilyen könyvet be lehetett szerezni az Amazonon keresztül, ma pedig már szinte bármilyen terméket meg lehet náluk rendelni. A logóban lévő nyíl egy "smiley"-t, azaz mosoly-jelet formáz, ami a könnyű felhasználásra utal, illetve a nyíl az "A"-tól a "Z" betűig mutat ezzel is utalva arra, hogy az Amazonon mindent megtalálunk A-tól Z-ig.

 sony vaio

Sony Vaio:

Egy japán számítógép gyártó cég, aki 2014-ig a Sony tulajdonában volt. Kiváló minőségű videó és audió technológiájáról vált híressé. A VAIO rövidítés a Video, Audio, Integrated, Operation kifejezésekből ered, mely technikai tulajdonságokat a logóban is megjelenítettek nem csak vizuálisan, hanem jel szinten is. A "V" és az "A" betű olyan, mint a sinus görbe vagy egy analóg audió görbe, az I és az O pedig egy bináris kódrendszer 1-es és 0-a számaira utal.

 LG smile face

LG

Egy Dél-Koreai elektronikai cég, mely többnyire televíziókat, telefonokat és hangtechnikai eszközöket gyárt.1947-ben alapították a céget Lucky Gold Star néven, majd 1995-ben átnevezték LG-re, hogy a nyugati piacon is versenyképes és megjegyezhető névvel rendelkezzen. A logójuknak is egy, a nyugati világban népszerű formavilágot választottak a "smiley" (mosoly) figurát. Azonban néhány szemfüles ember mást is belelátott a logóba, méghozzá a '80-as évek híres játékának karakterét PAC-MAN-t.

BMW repülőgép motor gyártó

BMW

A BMW logó a minőség egy szimbólumama az autómárkák között. A logó designja visszavezethető a cég gyökereihez - mivel a BMW eleinte az első világháborúhoz gyártott repülőgép motorokat. Később áttért a motorok és az autók gyártására, de a logójában megtartotta a repülőgép propellerének forgására utaló szimbólumot.

fedex nyíllal

FedEx

A Federal Express volt az első olyan szállítmányozó cég a világon, amelyik saját létesítményekkel és légitársasággal rendelkezett és jelenleg nagyobb teher forgalmat bonyolít, mint bármelyik másik légitársaság a világon. A FedEx (ahogyan ma ismerjük), világszerte elismerést és bizalmat vívott ki magának. A logójuk pedig duplán kihasználja ezt: egyfelől azonnal felismeri mindenki a formája alapján, másfelől pedig kihasználva hogy balról jobbra olvasunk, a FedEx logó tartalmaz egy nyilat az E és az X között (lásd szürkével kiemelve), amely ugyan csak közvetett utalás, de tudat alatt az agy érzékeli, és összekapcsolja az előrehaladással. Ezáltal ez a logó megerősíti bennünk a cég előre mutató stratégiáját, és a szolgáltatásaik állandóságát.

 

Összefoglalva tehát, a logó lehet:

  • egy szöveges felirat, (akár a szolgáltatás vagy az adott cég neve,)
  • akár szlogennel, vagy
  • tartozhat hozzá valamilyen grafikai ábra, embléma is. Utóbbi esetben magát az ábrát használhatjuk önmagában is, a nevet elhagyva - hiszen egy kellően bejáratott, ismertté tett márkajelzés, a cég nevének feltüntetése nélkül is egyértelműen jelölhet egy céget, márkát: pl. a közismert Adidas (három levél, három csík), Nike (pipa), Puma (ugró puma) emblémák, de ide tartoznak a nagy autómárkák is: Audi, Mercedes, Toyota.

A logó elsődleges célja a megkülönböztetés, az egyértelmű cég- vagy márka megjelölés, amely megkönnyíti a tájékozódást a piac szereplői között.

A te cégedről mit árul el logója?

 

/Forrás: https://www.youtube.com/watch?v=gdgFNCEZsbs;
https://hu.wikipedia.org/wiki/Log%C3%B3/