Headbanner 05

2017. augusztus 11., péntek 10:57

Milyen is az a „trendi” szín?

Milyen is az a "trendi" szín?

Ugye veled is megtörtént már, hogy az ügyfelednek ötletet kellett volna adnod, hogy milyen szín domináljon a megrendelt dekoráción? Tőlünk sokszor megkérdezitek, hogy mi az idei év legtrendibb színe, melyek a népszerű árnyalatok, ezért most utána jártunk, hogy ki, mikor és hogyan dönti el mi az év trendi színe!

A legmegfoghatatlanabb szín a „trendi”, hiszen kinek mi a trendi?

Mást jelent a trendi szín egy férfinak és teljesen mást jelenthet egy nőnek, ahogyan a fiatalabb generáció is mást kedvel, mint az idősebb korosztály képviselői. De miért ne adhatnánk mégis egy-két támpontot az ügyfelünknek, ha kikéri a véleményünket?

A Pantone színskáláról már mindenki hallott, amely mögött egy 1950-ben alapított, nagy múltú cég áll, aki igazi „szín-specialisták” -kal dolgozik. Ki más adhatna hitelesebb információt az év aktuális trendi színéről, mint maga a Pantone vállalat.

Pantone og

A Pantone cég már 2000 óta, minden évben kiadja, hogy mely színek lesznek „az év színei”. A vállalat évente kétszer összehív egy nemzetközi szakértőkből álló „titkos tanácsot”, akik Európa valamelyik nagyvárosában 2 napig elemzik és megvitatják az aktuális színszabványokat és javaslatot tesznek az év „trendi színeire” is.

A találkozó eredményét korábban a Pantone View weboldalon publikálták, mint zárt tartalom - (750 dollár fejében volt csak megtekinthető), amelyet divattervezők, designerek, tervezők és más szegmensek nagyvállalatai vásároltak meg azért, hogy segítsék és iránymutatást adjanak az általuk kifejlesztett és piacra kerülő új termékek dizájnjának.

A Pantone hitvallása a színekről: „a színek mindig fontos részei voltak a kultúránknak, hiszen kifejezik  a különböző korok hozzáállást, érzéseit.”

2016. decemberében megválasztották a 2017-es év Pantone színét, amely „a Pantone 15-0343 kódú Greenary” zöldes sárga lett.

Videó A 2017-es év pantone színéről

"Pontosan tudjuk, hogy milyen világban élünk: nagyon stresszes és feszült a hangulat. Ez a remény színe és persze a természethez való kapcsolódást is kifejezei. Az "új" kezdetű kifejezésekhez, fogalmakhoz is erősen kapcsolódik, mint pl.: újjászületés, újraéledés, újrakezdés. Minden tavasszal új ciklusba lépünk és új hajtások bújnak elő. Ez a zöld szokatlan szín, a sárga és a kék különleges keveréke, melegség és hűvösség egyben. „Bonyolult házasság"-a ez a színeknek – nyilatkozta Leatrice Eiseman, a Pantone Color Institute vezetője.

2016-ban a rózsakvarc és a babakék voltak az év színei, melyek a nyugalom és a biztonság iránti vágyunkat jelképezték. 2015-ben a barna egyik árnyalatára, 2014-ben az orchidea lilájára, 2013-ban pedig a smaragdzöldre esett a Pantone választása.

az év pantone színe

Hallottál már róla, hogy a színeknek is van ”Citrom-díja”?

Évről évre megválasztják és megszavazzák a világ legrondább színét is! Bár itt a választás körülményeiről kevesebbet tudunk és az sem valószínű, hogy a Pantone áll mögötte, de nagyon érdekes, hogy pl. az Ausztrál kormány egyik évben felhasználta ezt a színt, egy dohányzás ellenes kampányhoz. A világ legrondább színének a Pantone 448 C-t kiáltották ki.

Források:
Wikipedia: https://en.wikipedia.org/wiki/Pantone
Times: http://time.com/4594981/2017-color-of-the-year-pantone-greenery/

pantone