2009. november 10., kedd 10:49

Te kidobnál egy eszközt az élettartama felénél?

Nem szabad egybeépített eszközt venned! Ez a szent meggyőződésünk!

Sokaknál még mindig dilemma az egybeépített nyomtató-vágógép kontra nyomtató és vágógép. Ha a helyhiány miatt választanál egybeépített gépet, megértünk. Amennyiben viszont ennél körültekintőbben szeretnél dönteni és többet szeretnél megtudni, akkor olvass tovább.

 


 

picture_71.png

A kontúrvágás, körbevágás "képessége" mára már elengedhetetlen velejárója a folyamataidnak. Formára vágott ablakmatricák, címkék, autódekorációk, csomagcímkék, jelölőcímkék, biztonsági címkék, csomagkísérő matricák, eladáshelyi reklámok.

Új eszköz beszerzését tervezed? Szeretnél lépést tartani a technológiai fejlődéssel? Vagy bővíteni szeretnéd szolgáltatási körödet?

Egy új eszköz beszerzése nagyon fontos döntés. Legalább 3-5 évre meghatározza majd üzleti eredményeidet. Ugye milyen jó lenne most pár évvel idősebbnek lenni? Sajnos a jövőbe látó füstölgő üveggömbünk még fejlesztés alatt áll, de amíg elkészül, álljon itt néhány érv, néhány igazán fontos szempont a jó döntéshez.

Más az életciklusuk

Egy nyomtató 3-5 évig képes kiszolgálni üzleti érdekeidet, utána előre láthatóan jönnek majd új technológiák amelyek még jobbak, szebbek, korszerűbbek lesznek. Ezzel szemben egy vágógép nem ritkán 10 évig is vagy még tovább  használható és termeli a profitot számodra. Egy egybeépített  nyomtató-vágógép esetén  nem tudod kihasználni a vágógép élettartamát, gyakorlatilag kidobod a géped az élettartama felénél.

Nem lesz gyorsabb, sőt!

Gondold végig. Amíg nyomtatsz  nem tudsz vágni és fordítva. Ráadásul épp a nyomtatás az időigényesebb része a feladatnak. Tényleg dupla annyi időt szeretnél egy-egy munkával tölteni? Arról nem is beszélve, hogy nyomtatás után javasolt pihentetni a nyomatokat, és lehetséges, hogy laminálni is szükséges. Ez azt jelenti, hogy mindenképpen  kétszer kell pozícionálnod és máris “odaveszett” az így megspórolható idő.

Mindig pontos lesz?

A vágórész működésének nagyon kevés közös pontja van a nyomtatás működési folyamatával: A nyomtatófej lineáris mozgást végez a görgők pedig lassú, egyirányú továbbítást. A vágás egy gyors, dinamikus, pörgő-forgó mozgás a görgők előre-hátra mozgatásával. A Mutoh-nak egyedülálló koncep ciója van a teljesen automatikus címke és matrica gyártásra, amely nem tördeli szét és lassítja le az egymáshoz kapcsolódó műveleteket és nullára csökkenti a kezelői hibákat.

 


"1.5 éve cseréltem le az egybeépített nyomtató-vágógépemet két külön berendezésre. Nekem két nagy gondom volt, amire megoldást kerestem. Az egyik, hogy az egybeépített gépem egy idő után a vágás következtében előre-hátra mozgó fóliáktól a gyakori takarítás ellenére elkoszolódott, ami a nyomtatás minőségét láthatóan rontotta. A másik pedig, hogy a vágás pontatlanná vált. Cimkék körülvágására kb. 60 cm hosszig már 1-2 mm-t tévesztett, de hosszabb grafikáknál 1-2 cm-es elmászás is előfordult. Sok volt a selejtem és a gépem egyáltalán nem tudta visszaadni azt a minőséget, amire szükségem lett volna. Aztán vettem egy Valuejet 1614-et és mellé egy külön vágógépet. Mintha minden addigi problémámtól egycsapásra szabadultam volna meg. A nyomatok kitűnő minőségűek 1,5 év után is, a vágás tizedmilliméter pontos és az egész gyártási folyamat sebessége felgyorsult, hatékonyabbá váltam." -  Jordanoff György - Medisign Kft. www.medisign.hu

 


Hogyan működik a gyakorlatban ez az intelligens rendszer?

1. Minden munkád kap egy egyedi vonalkódot.

2. Ehhez a vonalkódhoz a CutServer eltárolja a vágófájlt. A vonalkód nyomtatáskor a grafikával együtt rákerül az anyagra.

3. Amint a nyomatot behelyezed az Ultima vagy SC-PRO vágóplotterbe, az érzékelő elindul és beazonosítja a vonalkód alapján a munkát.

4. Beemeli a vágófájlt és minden felügyelet és egyéb beállítás nélkül kivágja.

Akár egy teljes tekercset is végignyomtathatsz akármennyi különböző munkával. A vágóplotter addig megy, amíg talál vonalkódot az anyagon. És minden vonalkódhoz a megfelelő vágófájlt fogja használni. Akár íveket is vághatsz, riccelhetsz, perforálhatsz. Tekercsekből teljesen automatikusan készíthetsz íves végterméket.

cutprint.jpgA vágógép és munkafolyamat vezérlő nem csak Mutoh nyomtatóhoz illeszthető, bármilyen más típusú nyomtatóval is kompatibilis. A vágási munkákhoz nem szükséges állandó felügyelet.