2018. január 09., kedd 13:57

Pantone év színe választás - 2018

Nyugalmat biztosít a káosz közepén!

2000 óta a Pantone minden évben megválasztja az év színét, meghatározva a trendeket, és hogy ezzel segítse a designereket. 2018-ra az év színévé egy "provokatív és elgondolkodtató" lila árnyalatot választott a Pantone Color Institute.

2018 színe a Pantone 18-3838 Ultra Violet lett

pantone color of the year 2018 ultra violet banner

Lee Eisenman, a Pantone igazgatója a közleményében hozzáteszi, hogy a rejtélyes lila színárnyalatok régóta az ellenkultúra szimbólumai is. Prince, David Bowie és Jimi Hendrix is használt különböző lila árnyalatokat, ezáltal 2018 választott színe a nonkonformitásra, a kísérletezésre is utal.

Emellett a szín, a misztikummal, a spiritualitással is összefügg, a lilát sokszor használják meditációkon is. Ilyen módon a lila az ingergazdag világtól való elvonulás színe is egyben.

Belsőépítészeti dekorációk esetén, az év színe tökéletesen használható hálószobák, nappalik kiegyensúlyozott és nyugodt hangulatának megteremtésére!

Megkerestük Nektek, hogy a MACtac plotterfóliái közül melyek állnak legközelebb az év színéhez!

9800-as plotterfólia: 9839-13 Violet 1.23x50m - 1.720 Ft/nm ár-tól

8900-as plotter fólia: 8938-19 Violet 1,23x50m - 1.048 Ft/nm ár-tól

A pontosabb használat érdekében a Pantone megadta, hogy CMYK-ban és HTML megjelenésben milyen kódokkal lehet az Ultra Violet 18-3838 színt előállítani.

CMYK: 71;73;7;8
HTML: 5F4B8B

Bízunk benne, hogy sikerült ihletet adnunk a 2018-as év dinamikus és sokszínű kivitelezéseihez!

 

Források:
Pantone: https://www.pantone.com/color-of-the-year-2018-tools-for-designers
HVG: http://hvg.hu/elet/20171207_Ime_ez_lett_a_jovo_ev_szine

 

 

2017. augusztus 29., kedd 13:41

Hol folyik el a profit?

Mi az az erőforrás, amiből mindannyiunknak ugyanannyi jut minden nap?

Miért van az, hogy ha jól is kalkuláljuk az árakat, mégis elfolyik a profit?

Hogyan lehet egy szempillantás alatt elveszíteni a jó híredet?

idea

Igen, az első kérdésre a válasz az idő. (Nyugi, nem állunk rá a találós kérdésekre – csak max. ha pont úgy jön ki a lépés)

Az idő az egyik legigazságosabban elosztott erőforrás a világban, hiszen mindenkinek ugyanannyi van belőle. Mégis miért érezzük sokszor úgy, hogy „kifutunk belőle” vagy éppen „véges az időnk”. Az egyik legnagyobb időgazdálkodási tévhit, ha azt hisszük, hogy képesek vagyunk menedzselni az időt. Talán majd akkor, ha valaki egyszer tényleg feltalálja az időgépet, de addig maximum a feladatok azok, melyeket képesek lehetünk kontrollálni.

clock runLassan elcsépelt frázis, hogy mennyire felgyorsult a világ, amiben élünk. Egyre gyorsabbnak és hatékonyabbnak kellene lennünk. Sokkal türelmetlenebbek az emberek és mindenki, mindent szinte azonnal meg akar kapni. Bosszankodhatunk ezen, de jobb, ha ezt mindannyian elfogadjuk és alkalmazkodunk a munkaszervezésünkkel, technológiáinkkal és alapanyagainkkal a felgyorsult és megváltozott igényekhez.

Sokan, akik új nyomtatót vagy éppen alapanyagot keresnek, a nyomtatási sebességet vagy a száradási időt tekintik elsődleges kiválasztási szempontnak. Szerintem ez egy nagy tévedés és félreviheti a teljes üzleti modellünket.

 • Hiába nyomtatunk gyorsan, ha nem elég gyors az informatikai hátterünk és emiatt minden egyes munka előkészítésénél hosszú perceket veszítünk.
 • Hiába nyomtatunk gyorsan, ha utána a feldolgozásnál, méretre vágásnál órákat veszítünk, mert csak kézi erővel dolgozunk.
 • Hiába dolgozunk gyorsan, ha nem tudjuk előre bekalkulálni a felhelyezési időt. Egy-egy rendszeresen cserélendő grafikánál, ahol le kell vennünk a régi grafikát és fel kell helyeznünk az újat, csak az igazán vérprofik kalkulálnak leszedési és felhelyezési idővel.

Hogy hol folyik el a profit?

profit lossHogy hol vannak szinte minden cégnél extra tartalékok? Hol találhatod meg a guruló forintokat?
Csak kezd el mérni, hogy a teljes munkafolyamatod során mely feladattal vagy részfeladattal mennyi idő megy el és ott mi jelenti a szűk keresztmetszet.

 

Az olcsó a drága, a drágább lehet, hogy olcsóbb?!
Szerinted fejlettebb és erősebb gazdaságú országokban, hogyan tudnak megfizetni a kollégák pl. drágább anyagokat? Ne gondold, hogy azért, mert annyira jól megy, hogy úgysem számít. Nagyon is számít! A tudatosság mindig kifizetődik. A teljes munkafolyamat számít. Az eltöltött idő a legdrágább. A hatékonyság a legfontosabb szempont, a minél kisebb kockázat, hogy valamit újra kell gyártani, újra kimenni, újra kihelyezni...

A jó alapanyag, a minőség biztonságot jelent, védelmet. Ha neked nyugalmat ad, ez a nyugalom a vevőidre is átragad.
Egyre több partnerünktől halljuk, hogy a vevőik nem olcsó árakat keresnek hanem jó minőséghez akarnak hozzájutni jó áron! Óriási különbség, amit fejben kell tudni a helyére tennünk!
Egy olcsó anyaggal, amely tele van kockázattal és rejtett rizikóval egy pillanat alatt tudod elveszíteni a jól és gondosan felépített jó híredet!

A beszállítóinkat a fenti gondolatok mentén és az értékrendünk alapján válogatjuk és mérjük időről időre. Ebben a hónapban a Neschen-t vesszük górcső alá és nekik köszönhetően bemutatunk pár példát Európából.

>>Egy cég, aki már 125 évvel ezelőtt- a mostani gyár helyén - is sebtapaszokat gyártott, tudhat valamit a ragasztókról, nem?<<

 

2017. augusztus 11., péntek 10:57

Milyen is az a „trendi” szín?

Milyen is az a "trendi" szín?

Ugye veled is megtörtént már, hogy az ügyfelednek ötletet kellett volna adnod, hogy milyen szín domináljon a megrendelt dekoráción? Tőlünk sokszor megkérdezitek, hogy mi az idei év legtrendibb színe, melyek a népszerű árnyalatok, ezért most utána jártunk, hogy ki, mikor és hogyan dönti el mi az év trendi színe!

A legmegfoghatatlanabb szín a „trendi”, hiszen kinek mi a trendi?

Mást jelent a trendi szín egy férfinak és teljesen mást jelenthet egy nőnek, ahogyan a fiatalabb generáció is mást kedvel, mint az idősebb korosztály képviselői. De miért ne adhatnánk mégis egy-két támpontot az ügyfelünknek, ha kikéri a véleményünket?

A Pantone színskáláról már mindenki hallott, amely mögött egy 1950-ben alapított, nagy múltú cég áll, aki igazi „szín-specialisták” -kal dolgozik. Ki más adhatna hitelesebb információt az év aktuális trendi színéről, mint maga a Pantone vállalat.

Pantone og

A Pantone cég már 2000 óta, minden évben kiadja, hogy mely színek lesznek „az év színei”. A vállalat évente kétszer összehív egy nemzetközi szakértőkből álló „titkos tanácsot”, akik Európa valamelyik nagyvárosában 2 napig elemzik és megvitatják az aktuális színszabványokat és javaslatot tesznek az év „trendi színeire” is.

A találkozó eredményét korábban a Pantone View weboldalon publikálták, mint zárt tartalom - (750 dollár fejében volt csak megtekinthető), amelyet divattervezők, designerek, tervezők és más szegmensek nagyvállalatai vásároltak meg azért, hogy segítsék és iránymutatást adjanak az általuk kifejlesztett és piacra kerülő új termékek dizájnjának.

A Pantone hitvallása a színekről: „a színek mindig fontos részei voltak a kultúránknak, hiszen kifejezik  a különböző korok hozzáállást, érzéseit.”

2016. decemberében megválasztották a 2017-es év Pantone színét, amely „a Pantone 15-0343 kódú Greenary” zöldes sárga lett.

Videó A 2017-es év pantone színéről

"Pontosan tudjuk, hogy milyen világban élünk: nagyon stresszes és feszült a hangulat. Ez a remény színe és persze a természethez való kapcsolódást is kifejezei. Az "új" kezdetű kifejezésekhez, fogalmakhoz is erősen kapcsolódik, mint pl.: újjászületés, újraéledés, újrakezdés. Minden tavasszal új ciklusba lépünk és új hajtások bújnak elő. Ez a zöld szokatlan szín, a sárga és a kék különleges keveréke, melegség és hűvösség egyben. „Bonyolult házasság"-a ez a színeknek – nyilatkozta Leatrice Eiseman, a Pantone Color Institute vezetője.

2016-ban a rózsakvarc és a babakék voltak az év színei, melyek a nyugalom és a biztonság iránti vágyunkat jelképezték. 2015-ben a barna egyik árnyalatára, 2014-ben az orchidea lilájára, 2013-ban pedig a smaragdzöldre esett a Pantone választása.

az év pantone színe

Hallottál már róla, hogy a színeknek is van ”Citrom-díja”?

Évről évre megválasztják és megszavazzák a világ legrondább színét is! Bár itt a választás körülményeiről kevesebbet tudunk és az sem valószínű, hogy a Pantone áll mögötte, de nagyon érdekes, hogy pl. az Ausztrál kormány egyik évben felhasználta ezt a színt, egy dohányzás ellenes kampányhoz. A világ legrondább színének a Pantone 448 C-t kiáltották ki.

Források:
Wikipedia: https://en.wikipedia.org/wiki/Pantone
Times: http://time.com/4594981/2017-color-of-the-year-pantone-greenery/

pantone

 

2017. június 20., kedd 12:08

Rejtett üzenetek híres cégek logóiban!

Rejtett üzenetek a logókban! A tiedben is van?MILYEN REJTETT ÜZENETEK VANNAK A NAGY CÉGEK LOGÓI MÖGÖTT?

Mi is az a logó? Miért van szüksége egy cégnek egy sokat mondó, egyedi designnal rendelkező logóra?

Mivel a logó a céget univerzálisan is jelképezi, meghatározza az arculatát és komoly reklámértéke van, ezért a nagy cégek igen jelentős összegeket költenek a cég logójának és arculatának megterveztetésére.

A híres cégek logóit általában nagy gondolatok ihletik.

Ideálisan egy logó:

 • vizuálisan megnyerő
 • feltűnő és
 • segíti a cég kommunikációját.

Tervezésnél érdemes figyelembe venni:

 • a stílust (modern, klasszikus, elegáns, trendi)
 • a színvilágot (letisztult, dinamikát tükröző színek) és
 • a forma bonyolultságát.

Amazon smile

Amazon

Az Amazon az internet megjelenése óta egy megbízható cég: korábban bármilyen könyvet be lehetett szerezni az Amazonon keresztül, ma pedig már szinte bármilyen terméket meg lehet náluk rendelni. A logóban lévő nyíl egy "smiley"-t, azaz mosoly-jelet formáz, ami a könnyű felhasználásra utal, illetve a nyíl az "A"-tól a "Z" betűig mutat ezzel is utalva arra, hogy az Amazonon mindent megtalálunk A-tól Z-ig.

 sony vaio

Sony Vaio:

Egy japán számítógép gyártó cég, aki 2014-ig a Sony tulajdonában volt. Kiváló minőségű videó és audió technológiájáról vált híressé. A VAIO rövidítés a Video, Audio, Integrated, Operation kifejezésekből ered, mely technikai tulajdonságokat a logóban is megjelenítettek nem csak vizuálisan, hanem jel szinten is. A "V" és az "A" betű olyan, mint a sinus görbe vagy egy analóg audió görbe, az I és az O pedig egy bináris kódrendszer 1-es és 0-a számaira utal.

 LG smile face

LG

Egy Dél-Koreai elektronikai cég, mely többnyire televíziókat, telefonokat és hangtechnikai eszközöket gyárt.1947-ben alapították a céget Lucky Gold Star néven, majd 1995-ben átnevezték LG-re, hogy a nyugati piacon is versenyképes és megjegyezhető névvel rendelkezzen. A logójuknak is egy, a nyugati világban népszerű formavilágot választottak a "smiley" (mosoly) figurát. Azonban néhány szemfüles ember mást is belelátott a logóba, méghozzá a '80-as évek híres játékának karakterét PAC-MAN-t.

BMW repülőgép motor gyártó

BMW

A BMW logó a minőség egy szimbólumama az autómárkák között. A logó designja visszavezethető a cég gyökereihez - mivel a BMW eleinte az első világháborúhoz gyártott repülőgép motorokat. Később áttért a motorok és az autók gyártására, de a logójában megtartotta a repülőgép propellerének forgására utaló szimbólumot.

fedex nyíllal

FedEx

A Federal Express volt az első olyan szállítmányozó cég a világon, amelyik saját létesítményekkel és légitársasággal rendelkezett és jelenleg nagyobb teher forgalmat bonyolít, mint bármelyik másik légitársaság a világon. A FedEx (ahogyan ma ismerjük), világszerte elismerést és bizalmat vívott ki magának. A logójuk pedig duplán kihasználja ezt: egyfelől azonnal felismeri mindenki a formája alapján, másfelől pedig kihasználva hogy balról jobbra olvasunk, a FedEx logó tartalmaz egy nyilat az E és az X között (lásd szürkével kiemelve), amely ugyan csak közvetett utalás, de tudat alatt az agy érzékeli, és összekapcsolja az előrehaladással. Ezáltal ez a logó megerősíti bennünk a cég előre mutató stratégiáját, és a szolgáltatásaik állandóságát.

 

Összefoglalva tehát, a logó lehet:

 • egy szöveges felirat, (akár a szolgáltatás vagy az adott cég neve,)
 • akár szlogennel, vagy
 • tartozhat hozzá valamilyen grafikai ábra, embléma is. Utóbbi esetben magát az ábrát használhatjuk önmagában is, a nevet elhagyva - hiszen egy kellően bejáratott, ismertté tett márkajelzés, a cég nevének feltüntetése nélkül is egyértelműen jelölhet egy céget, márkát: pl. a közismert Adidas (három levél, három csík), Nike (pipa), Puma (ugró puma) emblémák, de ide tartoznak a nagy autómárkák is: Audi, Mercedes, Toyota.

A logó elsődleges célja a megkülönböztetés, az egyértelmű cég- vagy márka megjelölés, amely megkönnyíti a tájékozódást a piac szereplői között.

A te cégedről mit árul el logója?

 

/Forrás: https://www.youtube.com/watch?v=gdgFNCEZsbs;
https://hu.wikipedia.org/wiki/Log%C3%B3/

 

A cégek jövője valóban az elkötelezett munkavállalókban rejlik?5 DOLOG AMIVEL EGY JÓ CÉGVEZETŐ ELKÖTELEZETTÉ TEHETI A MUNKAVÁLLALÓIT

Általában a vezetők jobban szeretik megmondani a munkavállalóknak, hogy mit csináltak rosszul mintsem hogy példát mutassanak, hogy milyen viselkedést szeretnének látni tőlük.

„Több mint 20 éves karrierem során dolgoztam, önkormányzatnál, non-profit cégnél, egyetemen és néhány start up cégnél is, de egyvalami mindegyikben közös volt, minden vállalat vezetőjének mást jelentett a siker.” /Chris Dornfeld/

success

Néhányan a nyereség maximalizálására koncentrálnak, mások a technológiai fejlesztésekre, többen pedig közösséget építenek. Vannak, akik inkább küldetés orientáltak és társadalmi problémák megoldásán dogoznak.

Nem számít, hogy ki mire törekszik, egyvalamiben viszont a legtöbben egyetértenek: a siker az elkötelezett munkaerővel kezdődik és ér véget. Akkor miért van olyan kevés elkötelezett munkavállaló?

Biztos, hogy nem azért, mert a vállalatok nem foglalkoznak ezzel a kérdéssel – hiszen milliárdokat költenek wellness és szakmai fejlesztő képzésekre és programokra.

Melyik volt előbb: a teljesítmény vagy az elkötelezettség?
Habár a munkavállalói elkötelezettség szorosan kapcsolódik a cég kultúrájához, sok vezető küzd azzal, hogy megértse, hogyan használja az elkötelezettségi adatokat a fenntartható üzleti modell fejlesztéséhez.

48963552 hatékonyság szó hőmérő mérésével szintű tényleges vagy produktív munkaA „The Living Company (Az élő vállalat)”- c. írásban, Arie de Geus szerint egy vállalat átlagos várható élettartama ma már kevesebb, mint 20 év. A profit feletti aggodalom és az, hogy emellett az emberek vezetésével nem foglakoznak eleget,  a cégek idő előtti halálát okozza – mivel a cégkultúrát leépíti, hogy túlságosan a pénzügyi adatokra fókuszálnak.  És mindeközben, természetesen egy jól irányított, motivált értékesítési csapat elengedhetetlen egy cég sikeres működéséhez, de a jövőben már nem fontosabbak, mint a többi osztály.

A virágzó cégek számára minden munkavállaló értékes
Néhány vállalat azonban rácáfolt a de Geus által leírt 20 évre. Felismerve ezt a tényt, de Geus azonosította azokat a kulcsfontosságú tényezőket, amelyek egy vállalatot virágzóvá tesznek akár több évtizedre vagy évszázadra is: mindegyik ilyen vállalat új üzleti modellt dolgozott ki.

Vegyük a 200 éves DuPont-ot példának: puskapor gyártással indult a vállalat, majd fokozatosan átalakult és jelenleg már speciális vegyszerek gyártásával foglalkozik. A Mitsui cég még idősebb. Drapériák forgalmazásával indult, majd bankká alakult, utána bányák üzemeltetésébe kezdett happy engaged stbés most gyártóegységei vannak. Az ilyen típusú cégek által nyújtott szolgáltatások és forgalmazott termékek folyamatosan fejlődnek és változnak.

Ami közös ezekben a cégekben: hogy számukra sokkal értékesebbek és fontosabbak az emberek, mint az eszközök; és ez a gondolkodásmód, hozzáállás most sokkal fontosabb, mint évszázadokkal korábban. A digitális, tudás-alapú gazdaságban a technológia és a folyamatok már csak árucikkek, az emberek jelentik a legkomolyabb versenyelőnyt.

 

Íme 5 tipp, hogy hogyan tedd elkötelezetté, hogy meglásd milyen komoly megtérülést hoz, ha a vállalatod legértékesebb erőforrásaiba – az emberekbe fektetsz:


1.    Fogalmazd meg és támogasd azt a viselkedést, amit látni szeretnél a cégedben!
Ha az emberek pozitív visszajelzéseket kapnak, akkor érzik, hogy figyelnek rájuk és értékes tagjai egy vállalatnak, ez motiváltja őket majd arra, hogy megismételjék azt, amit jól csináltak.  Azonban a vezetők többsége csak azt jegyzi meg a munkavállalónak, amit szerinte rosszul csinált.
A munkavállalók 70%-a még soha nem hallotta azt a szót a főnökétől, hogy „köszönöm”.


2.    Adj mindenkinek elismeréstEmployee Engagement Statistics resized 600
Ha elismerjük a kollégák erőfeszítéseit és hasznos aktivitásait, az jelentős mértékben hozzájárul ahhoz, hogy elkerüljük a csapaton belüli kisebb nézeteltéréseket. Nem kell mindenkinek ugyanolyan mértékű elismerésben részesülnie, de fontos, hogy minden kolléga kapjon pozitív visszajelzést!
Egy friss felmérés szerint, a munkavállalók 40%-a akár 4-szer nagyobb energia befektetéssel dolgozik ha úgy érzi, hogy a főnöke elismeri - de 82%-uk elmondta, hogy sajnos nem kapnak elismerést. Az elismerés nem „kockacukor osztogatást” jelent: hanem azt, hogy kihozzuk az emberekből a legjobbat!


3.    Alakíts ki, a vállalati kultúra mérésére alkalmas mérőszámokat és oszd meg a csapatoddal!
Egy felmérés szerint a munkavállalók 64 %-a nem érzi, hogy erős lenne a munka kultúrájuk. Ennek az is lehet az oka, hogy az elkötelezettséget nem mérték már a kezdetektől pontosan. A cégvezetők 98%-a azt nyilatkozat, hogy évente egyszer néz csak rá a éves alkalmazotti elkötelezettséget vizsgáló riportra és az eredményeket nem beszéli meg az alkalmazottakkal
Ilyen módon transzparensen működni persze nem egyszerű egy cég számára,  de, ha bátran megosztod ezeket az adatokat a csapatoddal, azzal  jelentősen meg tudod erősíteni a cégkultúrát.


4.    Beszélgetések kiszélesítése
A mai (hyperconnected) extrém módon összeköttetésben lévő világban az emberek elvárják, hogy beleszólhassanak, hatással lehessenek azokra a dolgokra, amik befolyásolják az életüket és ez így van a munkahelyi életük során is. Például: a Foodpanda Szingapúrban lecsökkentette a kiszállítási időt 30 percre, pusztán azzal, hogy odafigyelt az alkalmazottak mentális és fizikai jóllétére, és díjazza a kemény munkát.
Szóval továbbra is merj döntéseket hozni; csak vonj be minél több embert a folyamatba, hogy minél többen köteleződjenek el és a hatás döbbenetes lesz!


5.    Támogasd az informális kommunikációt, mert az elősegíti közösségi kapcsolatokat
Amikor az emberek úgy érzik, hogy szociálisan kapcsolódnak egymáshoz, akkor nem csak nagyobb valószínűséggel maradnak a cégednél, de produktívabbak, együttműködőbbek lesznek és nyitottabbá válnak az új ötletekre is.
Ez a taktika többet jelent az információk megosztásánál – ha a munkavállalókat bátorítod az egymás közötti interakciók és beszélgetések kezdeményezésére, akkor a céghez és egymáshoz is sokkal jobban fognak kötődni.
A végén ez nem egy vagy vagy szituáció. Mindegy, hogy milyen típusú vállalatról van szó, nem számít, hogy mi a küldetése, pénzügyileg rendben kell lennie. Ahogy Mark Wrighton, a St. Louis-i Washington Egyetem pénzügyi vezetője mondta „Mi egy non-profit szervezet vagyunk, de ez nem azt jelenti, hogy veszteségesen működünk.

shutterstock 157482500 300x340Összegezve: A profit és a veszteség nem csak egy sor a pénzügyi táblázatban. Egy vállalat hosszú távon  fenntartható növekedése nem csak a sales és a pénzügyi csapaton múlik. Egy vállalkozás pozitív és természetes növekedéséhez, szükség van jó „táptalajra” nem csak „speciális növényekre”.

/Forrás: Chris Dornfeld, www.entrepreneur.com/ Teljes cikk eredeti nyelven: itt

2016. július 29., péntek 11:13

Van már Z generációs vásárlód?

– Te is észrevetted, hogy felnőtt egy újabb generáció?5 ok, amiért a Z generáció másként gondolkodik és vásárol

A világ folyamatosan változik, és az a cég amelyik lépést akar tartani a változással, annak sokoldalúnak kell lennie. Amelyik üzlet sokoldalú, annak kritikus, hogy tudja és értse, hogy milyen ügyfélkörre támaszkodik és mi az adott ügyfélkör alapértéke.
Hamarosan a vásárlótömeg nagy részét a Z generáció fogja képezni, azok, akik 1990 és a 2000-es évek elején születtek, ők az Y (1976-1990 között születettek) generáció utódja. Nézzük mik, azok a dolgok, amiben a Z generáció különbözik az elődeitől:


1.    Használják a technológiát a vásárláshoz
Z generation1990 és 2010 között rengeteg dolog történt, az Apple az első Apple II. gép eladásától eljutott az iPhone-okig. A Microsoft a DOS eladásoktól eljutott a Windows 8-ig, és ez idő alatt a Z generációnak nevezett korosztály megszületett és felnőtt. Ezek a fiatalok a gyerekkorukban élték meg a technológiai változásokat. Még nem éltek abban a korban, amikor egy üzenet eljuttatása hetekbe tellett. Számukra furcsa, ha nem találnak egy termékről leírást, információt az interneten. Röviden, a folyamatosan fejlődő technológia és a hirtelen változó világ nem sokkolja őket. Annyira hozzászoktak a termékek folyamatos fejlődéséhez, hogy ha egy termékből nem kapnak bizonyos időközönként egy frissebb verziót, akkor rossz döntésnek vélik megvásárolni. Ez tükröződik a vásárlási szokásaikban is.
A Z generáció szívesebben használja a technológiát, mint kommunikációs közeget. Ha ennek a célcsoportnak szeretnél eladni, akkor jobban teszed, ha egy jó-applikációval, online jelenléttel feldobod a marketinged, különben ez a célközönség még a létezésedről sem fog tudni!

2.    Imádják a kényelmet:
kényelemA Z generáció ragaszkodik a kényelmes termékekhez. Ellentétben az X (1965 és 1975) között születtek) vagy az Y-al, ők a kényelmet nem luxusnak látják, számukra a kényelem szükségszerű. Ez a generáció nem hiszi, hogy fáradtságos munkával eredményt lehet elérni, éppen ellenkezőleg, „ha megoldható izzadságos munka nélkül, akkor inkább azt az utat választják". Nincs értelme saját maguk idejét rabolni és megcsinálni a dolgokat, ha van más, aki hamarabb és olcsóbban meg tudja csinálni. Egyszerűen fogalmazva, ez a generáció a kényelmet úgy látja, mint a hatékonyság egy formáját, ezért a Z generáció képezi a kényelmes vásárlók legnagyobb arányát.


3.    Sokkal inkább válogatnak
looking-for-jobNe is gondoljunk arra, hogy ez a kényelem kedvelő generáció mindent meg fog venni, ami jónak tűnik. Ez az a generáció, amelyik megélte a válság nagyon korai szakaszát, és kutatások szerint, ez a korosztály sokkal óvatosabban bánik a pénzzel. Mélyen gyökeredző érzékük van a pénzügyi bizonytalansághoz, ami visszatükröződik a vásárlási szokásaikban is. Mindehhez járul hozzá, hogy olyan szülők gyerekei, akik hasonló megszorításokat éltek meg. Más szavakkal, a Z generáció génjeiben hordozza és hozzá van szoktatva a takarékossághoz és ez egyértelműen látszik azon, ahogy vásárolnak: ők a legmegfontoltabb fogyasztók a piacon. Ők mutatják a legkisebb toleranciát bármi felé, ami haszontalan. Például nem fizetnének többet valamiért, csak mert van extra funkciója, alaposan utánajárnak, hogy ennek a funkciónak van-e ténylegesen hozzáadott értéke. Ha ez az érték megéri az árát, ha meg tudják szerezni máshonnan és még tucatnyi ehhez hasonló kérdés merül fel bennük. Kütyüket vagy luxus termékek vásárolása során is próbálnak nem impulzív vásárlók lenni. Értékelik a kényelmet, az eszközöket, de mindemellett értékelik a pénzt is. Viszont amikor vásárolnak, meggyőződnek róla, hogy minden penny amit elköltenek valós értéket képviseljen.

4.    Szeretnek menekülni a valóság elől
Holographic-Quantum-RealityA Z generáció olyan dolgokat értékel, amelyek képesek kiszakítani őket a hétköznapi életterükből. Kezdve a legvalótlanabb mozi előzetesektől, az egyre valósághű videojátékokig ez a tendencia egyértelmű. Ez a generáció hajlandóságot mutat, hogy túl lépjen a tér és idő természetes határain, a valótlannal kísérletezzenek és mindez látható a vásárlási szokásaikon is. Valószínűleg nem fizetnének egy második legjobb sci-fi könyvért vagy filmért, de örömmel költenek el nagyobb összegeket a legjobbra!


5.    Jól informáltak
Ez a körültekintő természetükből fakad, de egy kicsit más dimenzióból közelítik meg. A Z generáció jobban bízik mások szavában, ezért ők a legvélemény-megszállottabb generáció, az USA-ban. Menj föl bármelyik weboldalra vagy Social Media felületre és a következőt fogod tapasztalni: a legtöbb véleményíró ebből a generációból való és ők a legaggályosabbak is. Ez a generáció imád kutatást végezni, mielőtt vásárol, ezek a gyerekek meggooglizzák a tárgyakat és minden alternatívájukat, elolvasnak egy tonna véleményt majd napokig rágódnak az információkon és csak utána vásárolják meg a terméket. Nem hisznek a mutatós reklámoknak melyek számára az Y és Z generáció vásárlói egyszerű prédának tűnnek.
are you ready
Te felkészültél az új generáció kiszolgálására? Van elég információd a termékeidről? Át is tudod adni nekik? Meg tudod teremteni számukra kényelmes vásárlás opcióját? Ha mindegyik kérdésre hamarosan igen lesz a válaszod, akkor te leszel a tökéletes kiszolgáló bázisa a Z generációnak.

Forrás: www.entrepreneur.com Teljes cikk eredeti nyelven: itt

2015. december 03., csütörtök 15:28

TOP 10 vállalkozói stresszforrás

– Nálad is ez a helyzet?


quotes-933816 640A vállalkozói tevékenység bárki számára egy nagyon stesszes szerep. Neked kell embereket irányítani, döntéseket hozni és a tetteid határozzák meg a céged sorsát – és mindennek a tetejében a megtakarításaid jelentős részét is az üzletedre költöd. A munkavállalóként átélt stresszes helyzetek sokkal kisebb problémáknak tűnnek most, amikor Te vagy a felelős az egész üzletedért.

Egy amerikai kutatásban összegyűjtötték, melyik az a 10 dolog, amely a legjobban stresszeli a vállakozókat, cégvezetőket:


1.    Tőkéhez való hozzáférés
A tőke az, ami az üzletet fenntartja. Még ha az üzlet papíron nyereséges is, szükséged van megfelelő mennyiségű készpénzállományra (cash flow) ahhoz, hogy a dolgozóidat és a számláidat kifizesd. A cash flow szinten tartása valamint a források elérhetősége (hitel, tőkebefektetés) aggasztja legjobban a vállalkozókat.

2.    Függőben lévő ígéretek
Te vagy a saját vállalkozásod arca. Ha nem tartod a szavadat, visszaélsz a Rád bízott vagyonnal, a teljes cég megítélése veszélybe kerülhet. Még a kisebb szabálysértések, mint a nem szándékosan be nem tartott ígéretek is kárt okozhatnak a cég imázsának. Amikor ígéretet teszel – legyen szó határidő betartásáról vagy bizonyos üzleti sikerek eléréséről, vagy bértárgyalásról egy túlhajszolt munkavállalóval – az ígéreted a stressz forrássá válik, amíg azt nem tudod teljesíteni.

3.    Szűk keresztmetszetnek lenni
Amikor a csapatod arra vár, hogy meghozz egy döntést, jóváhagyj vagy kiegészíts egy benyújtandó anyagot, hogy folytathatssák a felelősségi körükbe tartozó tevékenységeket, a nyomás egyre csak nő rajtad. A sok felelősség összeadódik, és úgy érzed, hogy szorul a hurok a nyakad körül, amely bénító stresszként hat.

business-19156 6404.    Döntéseket hozni
Idővel egyre jobbá válsz a magabiztos döntéshozatalban.
Azonban a döntési fáradtság egy valós jelenség, mely negatívan befolyásolhatja a mentális egészséget. Ha ez tartósan fennáll, akkor még a kis döntési szituációk is stresszelhetnek – még akkor is, ha gyorsan és logikusan döntesz.

5.    Erős vezetőnek maradni
Mint a szervezeted vezetője a Te feladatod, hogy továbbra is nyugodt, pozitív és önálló maradj, még ha a céged válságban is van. Ellenkező esetben, mások is stresszesek lesznek és az optimálisnál rosszabbul teljesíthetnek. Lépést tartani a „vezetői” szerepeddel egy nagyon nehéz és stresszes feladat, de meg kell tenned, ha a csapatodat meg akarod tartani.

6. Nem teletömni a naptárt
Egy vállalkozó mindig kevésnek érzi a nap 24 óráját: Az emberek, akikkel találkoznod kell, a kutatás, amit el kell végezned, az események, amelyeken részt kell venned és a befejezésre váró feladatok, könnyen felhalmozódnak. Még ha valaki szereti is a munkát, amit végez, amint a naptárja betelik, a stressz szintje az egekbe fog szökni.

7.    Ügyfelek megszerzése, megtartása
A legjobb módja annak, hogy fenntartsuk az üzletet, hogy több és több megbízható bevételforrásra teszünk szert, minél több ügyféltől. Sajnos egy üzlet korai szakaszában a bevételek legnagyobb része egy üzletből (egy partnertől) származik. Ha ez az eset áll fenn, akkor ennek a kapcsolatnak a fenntartása lesz a fő prioritásod (és ennek megfelelően a legnagyobb stressz forrása is.)
Ha viszont sok az ügyfél, biztosan van egy, aki fejfájást okoz – kellemetlen hangulatú telefonhívásokkal, emailekkel bombáz – megemelve ezzel a stressz szintet.

8.    Lenyűgöző előadást tartani
A prezentációk nagyon sok lehetőséget tartogatnak. Egy rendezvény mindig nagy lehetőség a neved és a márkád reklámozására, és egy jól sikerült bemutatkozás több tucat fontos emberre hathat, és rengeteg új potenciális üzletet hozhat a cégednek. Mivel folyamatosan szembesülsz a bukás veszélyének fenyegetésével, mely lerombolhatja a hírnevedet, egy-egy közelgő megjelenés, prezentáció a legjelentősebb stressz forrásává válhat.


9.    Megtartani a tehetségeket
Már biztosan megtapasztaltad, hogy egy jó csapat építheti vagy tönkreteheti az üzletedet. Ha van egy jó kollégád, beosztottad, akit szeretsz, akiben megbízol és megbecsülöd (úgy végzi el a feladatot, ahogy elvárod, és mindezt időben) az egyik legnagyobb stressz, hogy a csapatodban is tartsd. A kisvállalkozások nem tolerálják jól a kilépéseket, és akár egy is előidézhet olyan láncolatot, amely megzavarhatja az egész működési folyamatot.

10.    Az örök ismeretlen
Nem számít, hogy mennyi kutatást végzel, vagy mekkora tapasztalatod van, megszámlálhatatlan ismeretlen változó és kiismerhetetlen szituáció van (és lesz) ami befolyásolja az üzletmeneted az évek során. Szembesülni ezekkel a nagy ismeretlenekkel, potenciáliasan ezek a legnagyobb stressz források. Sohasem tudhatod, hogy mikor jön egy új versenytárs, egy új technológia vagy valamilyen véletlen esemény, amely mindent megváltoztat.


entry-1036946 640Ha még csak tervezed, hogy belépsz a vállalkozók világába, először is vedd figyelembe ezeket a stresszes helyzeteket. Ne hagyd, hogy ez befolyásoljon. Tudd előre, mi az, ami felráz és tegyél óvintézkedést, hogy a stressz szinted ellenőrzés alatt legyen. Rendszeres testmozgás, meditáció és az irodától távol töltött idő (szünetekkel és nyaralással) ezek mind segíthetnek, hogy jobban kezeld a vállalkozók mindennapi életét érintő stresszeket.

Forrás: www.entrepreneur.com

Az üzleti életben nem könnyű naggyá válni, sok tényező befolyásolja, hogy ki mire viszi. Az akadályok tengerében igazi nehézséget jelent rohanó világunk, ahol lépten-nyomon zavaró hatásokba botlunk. Ezek az állandóan felbukkanó, nyugalmat befolyásoló faktorok úgy tódulnak be az életünkbe, hogy észre sem vesszük, miközben függővé tesznek bennünket és egyfajta ragaszkodást váltanak ki belőlünk, mintha figyelemre éhes kis állatkák lennének. Ömlik mindenhonnan az "információ": felzaklat a média, nem hagy nyugton az internet, a telefonunk állandó felügyeletet követel magának, mi pedig "belemegyünk a játékba". Ráadásul a munkahelyi problémák is szüntelen stresszben tartanak, és persze ott van a család, aminek a kisebb-nagyobb gondjait is nekünk kell megoldanunk.
Sajnos sok esetben nem csak az egyénen múlik a gátló hatások kiiktatása, hanem az őt körülvevő csoport, illetve szervezet is így vagy úgy, de nagyban befolyásolja az illető fejlődését.
Hogyan lehetne így bárki sikeres, ennyi figyelemelterelő mellett?
A sikerességhez vezető úton a legfontosabb, hogy ne feledkezz meg a fókuszról! Sokan esnek bele abba a hibába, hogy jelentéktelen dolgokra túl sok energiát pazarolnak, belőlük sosem lesz eredményes vezető, vagy jól menő üzletember.
 
Most három olyan módszert ismertetünk Veled, amelyek segítségével hatékonyan szállhatsz szembe zavaró tényezőiddel:

1. Maradj fókuszban - mindig az eltervezett célra koncentrálj!
Erre minden egyes tevékenységed során f
igyelj oda, és ne hagyd, hogy a zavaró tényezők kizökkentsenek! A legkönnyebben úgy tudod fókuszban tartani magad, hogy leírod az előre meghatározott célkitűzéseidet, méghozzá egy olyan helyre, ahol egész nap látni fogod!
Több helyre is kiírhatod a főbb irányvonalakat (például a laptopodra, telefonodba és egy cédulára egyszerre), a lényeg, hogy mindig emlékeztessen rá valami, hogy mi is a valódi célod. Minél gyakrabban hagyod magad elterelni az álmaidtól, annál gyakrabban támadnak Rád a gátló hatások, majd átveszik Feletted az uralmat és örökre mellékvágányra kerülsz.

2. Próbáld meg felismerni és megérteni a gyenge pontjaidat!
Amikor úgy érzed, hogy messzire sodródtál attól, amit eredetileg szerettél volna elérni, adj magadnak egy kis időt, ülj le és tölts el legalább 20 percet azzal, hogy végiggondolod, melyek a napi rutinjaid, milyen időzítésekkel végzed a feladataidat, és melyek lehetnek azok a zavaró tényezők, akár saját magadban, amelyek megakadályozzák, hogy teljesüljenek az álmaid. Legyél őszinte magadhoz és pontosan fogalmazd meg a sarokpontokat. Ha így elemzed a tevékenységeidet, sok esetben olyan visszatartó erőkre is fény derülhet, melyekre nem is gondoltál volna régebben, és amelyek ismeretében egész máshogyan építed fel a stratégiádat, mint az analízis előtt.
Sokan közülünk tisztában vannak az önvizsgálódás fontosságával, mégsem eszerint cselekszenek, így nem is jutnak előbbre.

3. Legyen mindig ütemterved és vedd komolyan az időzítéseket!
Eljutottál oda, hogy ügyesen tartod a fókuszt és már a gyenge pontjaidat is jól ismered, mégsem haladsz előre. Mi okozhatja a sikertelenséget? Az ok egyszerű, nem jó az időgazdálkodásod. Annak, hogy eredményesen tudd felvenni a harcot az akadályozó ingerekkel szemben, az imént említett két metódus mellett v
an egy harmadik, nagyon egyszerű módja, mégpedig az, ha minden egyes nap pontos ütemtervet készítesz magadnak, kivitelezhető időzítésekkel és valós prioritásokkal mind az adott napra vonatkozóan, mind pedig külön is, a legfontosabb projektjeidre.
Lehetőleg előre fogalmazd meg a következő napi feladataidat és azok fontossági sorrendjét, a sürgős feladatokra koncentrálva, így amikor másnap reggel felébredsz, máris az eltervezettek szerint indul a nap és ha nem veszed túl szorosra a határidőidet, látni fogod, hogy a dolog működik.
 
Naponta rengeteg ember esik a "figyelemre éhes kis állatkák" áldozatául. Ne hagyd, hogy Veled is megtörténjen! Légy tudatos! A fenti módszerek segítségével könnyűszerrel minimalizálhatod zavaró tényezőidet és elindulhatsz az álmaid beteljesülése felé vezető úton.

 
 
2015. szeptember 07., hétfő 12:00

5 hiteles üzleti jó tanács - milliárdosoktól

Sok üzleti vonatkozású tanácsot lehet olvasni az interneten, de sajnos nem minden esetben hiteles a forrás. Gyakran akad olyan, aki a bölcselkedésben jártas ugyan, de az üzleti élet távol áll tőle. Nemcsak az fontos tehát, hogy mi a javaslat, hanem az is, hogy ki javasolja.

A következő tippeket milliárdos mentorok inspirálták, úgy mint Mark Cuban, vagy Richard Branson, az ő valódi tapasztalataikra építve 5 olyan alapvető tézist fogalmaztunk meg az üzleti siker jegyében, amelyeket érdemes Neked is megfontolnod:

1. Legyél problémamegoldó!
Csak úgy tudsz igazán értékes és fenntartható üzletet építeni, ha egy létező probléma megoldására koncentrálsz. A világ legsikeresebb vállalatai valós igényekre valós megoldásokat kínálnak. Találd meg a piaci rést és tekintsd magad újítónak. Ne feledd, az innováció valójában egy kreatív szemlélet: találj egy olyan új utat, amelyen Te jársz először.

2. "Bukj gyorsan!"
Valószínűleg az első üzleti próbálkozásod nem lesz sikeres, de ne add fel! Minél gyorsabban ismered fel, hogy nem működik az általad eltervezett stratégia, annál hamarabb érkezik egy jól működő megoldás. A kulcs, hogy próbálkozz újra és ne szállj ki akkor sem, ha a következő kísérleted sem sikerül.

3. Építsd fel a tökéletes csapatot!
A legtöbb vállalkozó úgy gondolja, hogy elegendő az induláshoz egy nagyszerű ötlet. Pedig az ötlet nem elég. Az elején á
ltalában a legtöbb ötlet nem is illik pontosan bele a piaci résbe, viszont ha van egy jó csapatod, akik elég kitartóak és megfelelő szakértelemmel bírnak, akkor előbb-utóbb kitalálják, hogyan csiszolják az eredeti elképzelést a megfelelő alakra. A tökéletes csapattagok ismérve az intelligencia, a kitartás, a szenvedély, a szakértelem és az elhivatott hozzáállás megfelelő arányú keveréke. Válassz e szerint!

4. Beépített kultúra a kezdetektől fogva.
A vállalati kultúra adja a céged alapját, ezt Te is tudod. Ennél a témakörnél viszont azt is fontos megjegyezni, hogy ez nem a Te, vagy mások elképzeléseiből, hanem a cégedben dolgozó emberektől származik. Napjainkban a leggyakrabban használt angol rövidítés a jól működő vállalati kultúrát képviselő dolgozókra: a "SWAN", vagyis a hattyú, aki okos, keményen dolgozik, ambíciózus és kedves. Ha a kezdetektől fogva ilyen típusú embereket alkalmazol, a vállalatod kultúrája önmagától alakul ki és fejlődik tovább. Végső soron pedig ez a kultúra adja majd a cégednek azt a lendületet, amelynek a segítségével a vállalkozásod a legnehezebb időszakokat is könnyedén vészeli át.

5. Ne félj kitolni a határaidat!
Cuban és Branson szerint a legsikeresebb vállalatok öröksége az, hogy bizonyos szabályokat megszegve újakat alkotnak, eredményességük titka pont az általánostól eltérő gondolkodásmódjukban rejlik. Akkor tudsz különlegeset alkotni, amikor különlegesen gondolkodsz.

Akárki akármit is mond, legyen az mentor, milliárdos, vagy akár egy üzleti tanácsokról szóló cikk írója, a lényeg, hogy kövesd a saját elképzeléseidet és mindig bízz magadban! Mindenki máshogyan járja be ugyanazt az utat, ne hagyd, hogy eltérítsenek a sajátodról!
 
 

A cikk forrásahttp://www.entrepreneur.com/article/250251

2015. augusztus 14., péntek 10:00

4 online marketing tipp, amit érdemes megfogadnod

A marketing, különös tekintettel az online marketingre, kulcsfontosságú tényező a sikeres üzleti életben, a különböző marketing eszközök használata mára a vállalkozások életének elengedhetetlen részévé vált. Kisvállalkozások között végzett kutatások alapján a válaszadók 84 %-a sokkal több online marketing eszközt használ most, mint 5 évvel ezelőtt.

Na de milyen eszközöket érdemes használnod, illetve hogyan és mire használd őket, hogy tényleg célba találj? Íme 4 olyan tipp, amellyel sikeresen maximalizálhatod az online marketing eredményeidet!

1. A forgalomnövekedés és az ügyféllojalitás együttese jelenti a profitabilitást - gondolkodj e szerint!

Az általános online kampányoktól forgalomnövekedést várnak el a vállalatok. Ebbe beletartoznak az egyedi értékesítés-ösztönző kampányok is, hiszen elméletileg minden egyes eladás nyereséget jelent. Viszont a növekvő marketing költségek és az árháborúk miatt ezek a kampányok mégis akár veszteségessé is válhatnak. Hogy ne így legyen és üzleted kiválóan prosperáljon, értékesítés-növelésre, és az új ügyfelek hosszú távú akvirálására van szükség. Sokkal könnyebb eladni a már meglévő ügyfélkörnek, mint akvirálni egy új partnert. Ezért jó, ha olyan stratégiát alkalmazol, amely növeli a termékek és a szolgáltatások értékesítésének a mennyiségét, illetve amely már az első vásárlás során bizalmat ébreszt a fogyasztóban, aki ezáltal a következő vásárlásakor is ugyanoda tér majd vissza.

2. A közösségi média egy kiváló online marketing csatorna - használd!

A legtöbb vállalat nem úgy gondol a közösségi médiára, mint jól működő marketingkommunikációs eszközre. Pedig bizony ez a hirdetési felület is rengeteg lehetőséget kínál a vállalkozások számára célcsoportjuk megtalálásában. A közösségi média egyes cégeknél nagyon jól működik, másoknál már kevésbé. Nem mindegy, hogy mit, mire és hogyan használsz! A LinkedIn hirdetései általában az üzleti szférát, a facebook a végfelhasználókat és a B2B vállalatokat célozza meg. Mindkettő hasznos megoldás, de próbáld ki rajtuk kívül a Twittert, a Google AdWords-öt és akár a YouTube-ot is termékeid vagy szolgáltatásaid népszerűsítésére!

3. Ne várd azonnal az online marketing eszközeidtől, hogy nyereséget hozzanak!

Egy új hirdetési csatorna a kezdeti időszakban általában nem jövedelmező, de ha elég türelmes vagy, később biztos profitot hoz majd az üzletbe. Ne szüneteltesd és ne add fel! Számíts arra, hogy az új marketing eszközöd bevezetése plusz költséget jelent majd a Számodra, de ha ügyesen csinálod, sokkal több hasznot hajt a későbbiek során, mint amennyi kiadással járt az elején. 

4. Készítsd el saját online kampányodat azok alapján, amiket tanultál!

Kezdeti lépésként gyűjts adatokat például a Google Analytics-szel. Ezáltal információkat nyerhetsz közelebbről is a vásárlói szokásokról, például arról, hogy a látogatók mennyi időt töltenek el az adott weboldalon, vagy hogy milyen oldalra navigálnak át a website-odról. Az Analytics betekintést nyújt az ügyfélköröd demográfiai jellemzőibe is, a segítségével csoportosítani tudsz, többek között nem, kor, vagy akár földrajzi hely alapján. Ennek a platformnak a használatával olyan adatokhoz férsz hozzá, amelyek jelentősen hozzájárulhatnak az eredményeid növeléséhez. Ha már ismered a vásárlóidat, könnyebben meg is tudod célozni őket.

Készíts listát azokról az emberekről, akik a legtöbb időt töltötték el a weboldaladon, és mutass nekik további hirdetéseket a Google-en keresztül egy hagyományos google kereső kampány segítségével.

Élj az online marketing kínálta lehetőségekkel, hogy üzleted még eredményesebb és sikeresebb legyen!

 

A cikk forrásahttp://www.entrepreneur.com/article/249132