Weboldalunk használatával jóváhagyja a cookie-k használatát a Cookie-kkal kapcsolatos irányelv értelmében.

Környezetvédelem vs. nyomdaipar?

Környezetvédelem vs. nyomdaipar?

Igen, ambivalens kifejezések, mostanáig!

 

Mindannyian tudjuk, hogy iparágunkban a termékek nem túl környezetkímélő anyagokból állnak. Nem kell részletesen bemutatni, hogy pontosan mire gondolunk: a PVC-től kezdve, a polisztirol és egyéb vegyi és különböző segédanyagokat tartalmazó termékeken keresztül, a műanyag fóliákon át, a festék összetétel mind-mind környezetromboló tulajdonsággal bír.  Emellett a dekorációk gyártása és kivitelezése során rengeteg nem használatos alapanyag is képződik.

Mindig is lesznek olyan termékek, amik kiváltása egyszerűen nem megoldható környezetbarát alapanyagokból, a legtöbb fólia műanyagot tartalmaz, vagy gondoljunk csak az UV és solvent festékek összetételére.

Alapvetően eddig azt gondoltuk, hogy a környezetvédelem és az újrahasznosítás egy távoli jövőkép a nyomdák számára.  A FESPÁN tett látogatásunk azonban abszolút megcáfolta ezt, egyértelműen azt tapasztaltuk, hogy bolygónk védelme érdekében izgalmas fordulóponthoz érkezett a nyomdaipar.

Az elmúlt években egyre hangsúlyosabb szerepet kap a környezetvédelem, egyre több vállalat veszi ki részét a fenntartható gazdálkodásból, alakítja át működését környezetvédelmi elvek mentén, és egyre több partnerétől is várja el ezt. Erőfeszítéseiket rangos díjakkal és kitüntetésekkel díjazzák.

A termékek egyre bővülő palettájának köszönhetően a rendelkezésre álló alapanyagokat már környezetbarát megoldással is tudjuk pótolni, és a korábbi alapanyagokhoz képest tapasztalt árkülönbözet is egyre inkább csökken, így egyre szélesebb körben tudnak ezek elterjedni.

 

[ Ha szívesen beszélgetnél a témáról van pár szabad helyünk a 09.20-i rendezvényünkre, ahol a Signracer 3020 és a Mutoh Xpertjet 1641SR Pro nyomtató bemutatója mellett a környezetvédelemről is szó lesz!  IDE kattintva foglalhatod le a helyed. ]

 

Mit jelent a szakmánkban az, hogy környezetbarát, és mitől öko egy alapanyag?

-        nem tartalmaz műanyagot (klór, szén, etilén – PVC), BPA-t, ezáltal nem terheli a környezetet

-       összetétele tartalmaz papírt, újrahasznosított papírt, textilt, vagy újrahasznosított műanyagot.

-       olyan alapanyag, aminek tulajdonságai révén a termék újrahasznosítható, ezáltal nem kerül bele a hulladékgazdálkodásba

-       olyan vegyülettől mentes, ami kifejezetten káros: pl. APEA (mérgező felületaktív anyag), vagy GBL (folyékony ecstasy-nak is hívják)


Milyen anyagokat tudunk alkalmazni az újrahasznosítás jegyében?

Polipropilén (PP) – egyszerű alternatív környezetkímélő megoldás, alapvetően a benzinipar mellékterméke, leginkább PVC helyettesítésére használják.

Poliészter (PET) – hőre lágyuló gyanta. Legszélesebb körben ezt alkalmazzák, élelmiszeriparban, folyadék tárolására, de a ruhaiparban és különféle alapanyag gyártásban is jelentős szerepet képvisel.

Papír – megújuló nyersanyag, amely ökológiailag is fenntartható, amennyiben igazoltan felelős gazdálkodásból származik.

Textil – a PVC tartalmú alapanyagok kiváltása textillel is lehetséges.

Mit tehetsz Te?

Nem arról van szó, hogy nyomtatás helyett rajzoljunk smiley, és minden termékünket azonnal PVC-mentessé tegyük. Egyszerűen fel kell ismernünk, hogy szokásaink révén mit tudunk tenni a közvetlen környezetünkben, és törekednünk kell arra, amit saját részünkről meg tudunk tenni.

Ha ez abból áll, hogy cégünknél bevezetjük a szelektív hulladékgyűjtő konténerek használatát, már ezzel is tehermentesítjük környezetünket.  A papírhordozóval ellátott tekercsek szintén kevésbé környezetterhelőek.

Elkezdhetjük portfóliónkat bővíteni környezetbarát alapanyagokkal, és ezt népszerűsíteni ügyfélkörünkben. A felelős vállalatgazdálkodás már sok ügyfélnél fontos szempont, a nagy multinacionális vállalatoknál egyre gyakoribb, hogy leginkább olyan partnerekkel szeretnek együtt dolgozni, akik környezettudatosan gondolkodnak és elvárják, hogy a kész termék, vagy kivitelezés fenntartható anyagokból álljon.

Éves szinten sok új termékkel bővül a piac, egyre inkább tudunk környezetbarát alapanyagot is választani. A jó hír, hogy a köztük lévő árkülönbség is egyre inkább csökkenő tendenciát mutat. Emellett huzamosabb ideje az a trend tapasztalható, hogy megérkezett az az ügyfél réteg, aki igényli a fenntartható megoldásokat, és kész magasabb árat fizetni értük.

Ez nem csak PR szempont lehet, hanem egy üzleti lehetőség; olyan ügyfeleket is meg tudsz ezzel szólítani, akiket eddig nem, ezzel is , bővítve ügyfélkörödet és értékes üzleti kapcsolatokra szert téve. Gondolj bele, ez egy egyedi kezdeményezés lehet, hisz Magyarországon nem sok nyomdaipari cég mondhatja el magáról, hogy környezettudatos alapanyagokkal dolgozik.
Ezenkívül munkavállalói oldalról is szimpatikus, ha egy munkáltató felelősen gondolkodik a környezetével kapcsolatban, a fiatalabb generációnál biztosan plusz pont, ha egy olyan cégnél tud elhelyezkedni, ahol fontos lépéseket tesznek az ő jövőjével kapcsolatban.

Miért jó Neked, ha környezetbarát alapanyagokat használsz?

-        tehermentesíted és kíméled a környezetet, hogy még sokáig élhető legyen a bolygó

-        versenyelőnyre tehetsz szert a piacon, egy egyedülálló kezdeményezéssel úttörő lehetsz, egy lépéssel versenytársaid előtt járva

-        portfóliódat új alapanyagokkal tudod bővíteni

-        új ügyfélkört szerezhetsz, ezáltal új értékes üzleti kapcsolatokra tehetsz szert

-        új termékekkel magasabb árrést is generálhatsz

Miben tudunk mi segíteni Neked ebben?

 

Összeállítottunk egy külön portfóliót, amiben csak és kizárólag környezetbarát alapanyagokat találsz.

A termékpalettában több beszállító termékeit is megtalálod, hogy Neked csak választanod kelljen, ne tölts felesleges időt keresgéléssel a szerteágazó lehetőségek között.
Portfóliónk segítségével egy teljes lakást vagy irodát ki tudsz dekorálni, de természetesen találsz benne kültéri alapanyagokat is.

Íme, a részletek:

HP PVC-mentes tapéta, amivel gyerekszobát, kórházakat és egyéb egészségügyi intézményeket tudsz dekorálni. Nézd meg, hogyan újult meg ezzel az alapanyaggal a gyöngyösi kórház gyermekosztálya. - VIDEÓ
 

Neschen EasyStyle bútorfólia - Nagyon hasznos irodadekorációnál vagy arculatváltásnál, mert nem kell lecserélned a régi bútorokat és teljes átalakításban gondolkodnod. Ezzel nem csak idő,- és költséghatékony megoldást nyújthatsz ügyfelednek, de teszel a fenntarthatóságért, a régi bútorok nem kerülnek be a hulladékgazdálkodás dzsungelébe.
Ezenkívül az otthoni felhasználást tekintve, dobd fel, alakítsd át és védd bútoraidat! A bútorfóliák segítségével bármikor gondolhatsz egyet, csomagold át szeretett komódodat, adj neki új életet az újrahasznosítás jegyében!

Neschen UVPrint PP easy dot matt - PVC-mentes, matt polipropilén fólia, mely nem csak az Easy Dot család kiváló terméktulajdonságaival rendelkezik (pontszerű ragasztójának köszönhetően többször újrapozicionálható fólia), hanem FSC- and PEFC tanúsítvánnyal is. (az alapanyag fenntartható erdőgazdálkodásból származik, mely felelősen kezelt, társadalmilag hasznos, környezettudatos és gazdaságilag életképes erdőkből állítják elő.)

Neschen UVPrint PP easy transparent Pontszerű ragasztója könnyű és gyors felhelyezést biztosít, rövid távú beltéri alkalmazásokhoz tervezték, például kiállítások, szezonális értékesítések, POS kampányok stb.  A tükörben nyomtatva lehetővé teszi a kirakaton belüli reklámozást.

Performance wallpaper smooth - PVC-mentes textilhátú tapéta, lenyűgöző fotóminőségű beltéri dekorációk gyártására. Könnyű felhelyezni, könnyű eltávolítani.

Neschen Solvoprint PP nolite 210 – környezetbarát, PVC-mentes, polipropilén roll up film. Kifejezetten ecosolvent és solvent nyomtatókhoz.

Berger Green Revolution textilNem csak display és pop up rendszerekhez, de finom struktúrájának és kiváló gyűrődésgátló tulajdonságainak köszönhetően bármilyen lakástextíliaként is tökéletesen helyt áll.

Berger Samba Green100%-ban újrahasznosított poliészterből készült matt vászon, nyomtatva tökéletesen feszíthető vászonkeretbe.

Berger Fiber Green poliészter textil - Kiválóan alkalmas ponyva helyettesítésére, kifejezetten kültéri, rövidtávú dekorációkra. Káprázatos megjelenés és nyomtathatóság jellemzi!

Emblem PVC-mentes ponyva – nagy szakítószilárdságú, PVC-mentes ponyva, félig matt felületű, amely kiválóan kiemeli a nyomat színét.

Emblem Polypropylen Film Matt 100 C R Easy Bondmatt felületű, fehér polipropilén film, minden technológiával nyomtatható. Víztiszta ragasztója visszaszedhető, így a mélycsatornába is könnyen applikálható.

Emblem Glass Laminate Gloss – magasfényű PVC-mentes lamináló, karcálló és tisztítható tulajdonságokkal.

Guandong PVC-free Nano tack Ragasztómentes fólia, mely a benne lévő speciális nano-pontoknak köszönhetően nagyon könnyen applikálható anyag.  Alkalmas nyomtatásra, ideális választás kirakatokra és speciális alkalmazásokra is, üvegre, falakra és egyéb függőleges felületekre, de emellett bútorokra, paravánokra, fémfelületekre és járművekre is helyezhető.

Guandong Revita Tack PuroPET-palackok újrahasznosításából nyert poliészter szövetből készült, Európában először használható olyan kényes felületekre is, mint a gyanta vagy a fapadló.
Vásárlásával támogatod a 4OCEAN Alapítványt, mely a tengerek és óceánok védelmére és tisztítására irányuló kezdeményezés.

Környezetbarát termékeinket IDE KATTINTVA  tudod megtekinteni!

 

MIT TESZNEK A GYÁRTÓK A KÖRNYEZETVÉDELEMÉRT?

 

A NESCHEN német gyártó meggyőződése, hogy a minőség és a környezetvédelem összeegyeztethető.

Küldetésük nem egyszerű, ha öntapadó fóliákról van szó, ezért nagy gondossággal figyelnek üzleti folyamataikra, termékeikre. Porfóliójukat úgy alakítják ki, hogy az egyre zöldebb és fenntarthatóbb legyen.

Speciálisan válogatják meg alapanyagaikat, így minden fóliájuk BPA-mentes, ragasztóik kizárólag vízbázisúak és oldószermentesek, emellett APEO-mentesek is egyben. (olyan felületkezelő anyag, amely minden organizmus számára rendkívül káros, szennyezi a talajvizet.)

Mivel a PVC nem környezetbarát megoldás, így a Neschen-nél minden termék megtalálható PVC-mentes kivitelben is. Portfóliójuk 90%-a olyan papír alapú hordozóval rendelkezik, amely újrahasznosított és kizárólag olyan beszállítóktól érkezik, akik rendelkeznek FSC, PEFC illetve SFI tanúsítványokkal.

 

Mi teszi őket zöldebbé?

Energiamegtakarítás

A gyártás során rendkívül hatékony energia-visszanyerő rendszert és következetes energia-megtakarítást alkalmaznak, ezáltal minimalizálják a termelés energiafogyasztását. Nagy arányban használnak fel megújuló forrásból származó villamos energiát, ezzel évente 1345 tonna CO2-t spórolva. Energiagazdálkodásuk ISO 50001 energiahatékonysági tanúsítvánnyal rendelkezik.

Csomagolás

A NESCHEN hullámkarton csomagolása már teljesen újrahasznosított megoldásokon nyugszik, és folyamatosan dolgoznak a  gyártási folyamatok és az ellátási láncok felülvizsgálatán is.

Innovációk

A fenntarthatóság jegyében megvalósuló fejlődés vállalati kultúrájuk hajtóereje, és hisznek abban, hogy a fenntartható fejlődés csak innovatív megoldásokkal lehetséges. Nagy sikereket érnek el fenntartható termékpalettájukkal, iparágunk határainak feszegetésével.

Használt víz

Házon belüli szennyvíztisztító telepük a termeléshez felhasznált vizet forgatja vissza a települési szennyvízrendszerbe, tisztítás után. Ez a komplett körforgás évente több ezer köbméter szennyvízzel tehermentesíti a környezetet.

Ha érdekelnek a részletek, ötletet merítenél, vagy kíváncsi vagy környezetbarát portfóliójukra, olvass bele a részletekbe:

 

A BERGER nem csak termékeiben, de a cég működésében is számos olyan változtatást vezetett be, amivel folyamatosan tesznek a környezetért. Zöld küldetésük 2014-ben indult a a Revolution Green textil  bevezetésével, azóta további 9 környezetbarát terméket gyártottak fenntartható alapanyagokból, ezek között a világ első számú backlit textiljét, a  Samba Green Green-t, 2019-ben.

Fontos számukra, hogy a termékek minőségének megőrzése mellett képviseljék a fenntarthatóságot, ezért termékeik 100% újrahasznosított fonálból készülnek, amik újrahasznosított PET palackokból kerülnek előállításra. Ezzel nemcsak a műanyaghulladék mennyisége csökken, hanem a szükséges energiafelhasználás és ezáltal a CO2-kibocsátás is.

De hogyan is készül?

A használt PET-palackokat víztakarékos módon megtisztítják, apró pelyhekre aprítják és granulátummá dolgozzák fel. Ezt megolvasztják, szálakká alakítják és GRS-tanúsítvánnyal rendelkező eljárással fonallá fonják, amiből egy új Berger Textil termék születik.
12 darab 1,5 literes PET-palackból egy négyzetméter textília keletkezik, új gyártási folyamatuknak köszönhetően az előállítás kevesebb energiát igényel mint a hagyományos poliészter fonalakkal történő gyártás. Ez a csökkentett energiafogyasztás pedig a normál termeléshez képest további mintegy 50%-os CO2-kibocsátás-csökkenést eredményez.

Szinte minden Berger Textil termék rendelkezik az OEKO-TEX® STANDARD 100 szabvánnyal, továbbá valamennyi textiljük PVC-, nehézfém,- és flatátmentes, minden bevonatuk vízbázisú.
Teljes portfóliójuk megfelel a 2007-es REACH szabály előírásainak, és számos törvényi környezetvédelmi követelménynek felel meg világszerte.

 

Tegyél te is egy lépést a fenntarthatóság felé, gondolkodj zöldben!
Nézd meg környezetbarát portfóliónkat, kérdés esetén pedig keresd személyes kapcsolattartódat vagy érdeklődj ügyfélcentrumunkon!

 

Ha szívesen beszélgetnél a témáról van pár szabad helyünk a 09.20-i rendezvényünkre, ahol a Signracer 3020 és a Mutoh Xpertjet 1641SR Pro nyomtató bemutatója mellett a környezetvédelemről is szó lesz!  IDE kattintva foglalhatod le a helyed.