Weboldalunk használatával jóváhagyja a cookie-k használatát a Cookie-kkal kapcsolatos irányelv értelmében.

Különleges alkalom: Interjú a szervizeseinkkel

Milyen gépparkot vásárolnál, ha reklámdekor céget indítanál el?

Ezt a kérdést tettük fel 4 fős szerviz csapatunknak, és azt kértük tőlük, engedjék szabadjára fantáziájukat és gondolják át, mit csinálnának szívesen egy nagy zsák pénzzel.
(amit természetesen lojális munkatársként az Eurojet-nél költenének el. smiley)

iKoren: - Hmmm… van egy pár kedvencem! smiley A legfrissebb a listámon az új Mutoh XpertJet, tudod, amiben az EPSON legújabb nyomtatófeje van. Az új fejhez új festék is került fejlesztésre, ez az MS51. Elképesztő! Brutál szépek a színek, jó a sebesség, érezhető a nyomtatón a Mutoh által beletett munka. A korábbi Mutoh szériákhoz képest sokkal felhasználóbarátabb, rengeteg automata beállítást biztosít a használójának.

Ezen felül, - azt gondolom- van létjogosultsága az oldószeres technológiának. Vannak munkák, amire jó, jobb, mint bármely más technológia. Ami miatt még szimpatikusabb ez a gép, az a 3 éves teljeskörű garancia! Igen, teljeskörű! Ilyennel tudomásom szerint egyetlen versenytárs sem rendelkezik a piacon.

Miki: - Ha lehetőségem lenne összeállítani egy saját gépparkot és nem számítana a pénz?
Hmm…hagyj elmélkedjek rajta… én elsősorban olyan gépeket választanék, amik masszívak és megbízhatóak. Nekem nem szempont, hogy mindenhonnan LED-ek világítsanak, csak az, hogy a gép termeljen és képes legyen akár naphosszat üzemelni, ha arra lenne szükség. Szerencsére az évek alatt volt lehetőségem találkozni sok olyan géppel, amik ezt tudják.

A saját nyomdámban biztosan szerepelne a Canon Colorado 1650-es nyomtatója, a maga közel 160m2/órás maximális (alapanyag és beállításoktól függően természetesen) nyomtatási sebességével, a fényes és matt befejezési lehetőséggel, az egyszerre két tekercs befűzési lehetőséggel, illetve, a robosztus felépítésével biztosan az egyik fő termelő eszközöm lenne.

Gyula - aki telefonon csatlakozott be az interjúra, mert épp úton volt szervizelni:
két darab Mutoh XpertJet 1641 SR Pro-t választanék, nagyon tetszik az automata fejkalibráció technológia, amivel élesebb nyomatkép érhető el. Tulajdonképpen csak befűzném az anyagot, megmondom, hogy az milyen vastag, és már be is kalibrálja a fej az oldalirányú mozgást!

Mozó: - Én 2 db Mutoh XpertJet 1641 SR Pro -t választanék, mert megbízható, egyszerű a kezelése, teszi a dolgát, jól kiismerhető, meghatározható időszakonként pedig előre kalkulálható költségekkel rendelkezik karbantartás szempontjából. A nyomat minősége a kis csepp méret miatt kielégíti a minőségre éhes szememet, ami különösen hasznos lenne nekem pl. címke gyártás esetén.

Edit: - Jól hangzanak! Van még valami a listátokon?

iKoren: - Hajaj! A második gép, amit vennék, az egy HP Latex 700W vagy 800W lenne.

Edit: - Ő miért van a kedvenceid között?

iKoren: - Elképesztő a fehér festéke! Ez a gép a fehér opcióval új alapokra helyezte a fehérnyomtatást. Nincs karbantartás/állagmegóvás miatt feleslegesen ellocsolt festék, mert ha nem használom, egyszerűen kiveszem a nyomtatófejeket és a nyomtató innentől kezdve automatikusan menedzseli a fehér festékrendszert. Keringteti azt, veszteség nélkül. A fejeket forgatja, így nem ülepszik le a festék a fej belsejében. Egyszerűen zseniális!
Emellett impresszív a gép sebesség/minőség kombója is! Ha komplett tekercseket kellene nyomtatnom, tuti csak ezzel nyomtatnám!  
És itt említeném meg a latex nyomtatók legújabb gépét, ami egy L1500 alapokra épült 3.2-es gép. Lényegében a 700/800 széria nagytesója. 3.2 tekercses gép. Fehérrel! Kell!!!!

Miki: - Nekem még egy szegmens van, amit szeretnék lefedni, az pedig a textil nyomtatás. Rengeteg nyomtató van a piacon, többféle technológia, én mégis a HP Stitch gépeire tenném le a voksomat. Alapból ebből is tuti kettőt tartanék. Egy rendkívül felhasználóbarát gép, ami nagyon termelékeny is. A színei nagyon jók, nem tudom a HP-nál mit kevertek a tintába, de az nagyon rendben van. Gyönyörű színeket lehet belőle kihozni, legyen szó direkt textil vagy transzferpapír nyomtatásról.

A HP Stitch-ek mellé szükséges egy hőkezelést végző berendezés, egy kalander is, ebből egyértelmű, hogy a Transmatic márkát választanám. Szervizes tapasztalat, hogy ahol eddig leraktunk ilyen gépeket, azóta szervizes problémával nem nagyon szembesültünk. Ennél jobb reklám szerintem nem kell!

Mozó: - 2 db Latex 800W -t üzemelnék be, amit kizárólag egész tekercsek nyomtatására használnék.

Beépített színprofil készítő rendszere van, és nem igényel szaktudást a használata, így egy színmenedzsmentben nem jártas operátor is könnyen tud színhelyes profilokat készíteni.

A legszélesebb tekercsek nyomtatására a Signracer 3200 Roll To Roll nyomtatót választanám, a táblás megrendeléseim kiszolgálására pedig egy Signracer 3020 síkágyas nyomtatót. Ezeknek a legnagyobb előnye az egyszerűség, könnyű kezelhetőség, a gyorsaság és nagyfokú termelékenység.

Edit: - Többen is úgy választottatok, hogy egy nyomtatóból két darabot is vásárolnátok. A termelékenységen kívül van ennek más oka?

Mozó: - A nyomtatókból 2 db kell, hogy nagyobb mennyiséget lehessen gyártani, illetve, ha szervizelni/karbantartani kell, a másik nem esik ki.

Miki: - én is azért választanék egy típusból kettőt, hogy minél több ügyféligényt ki tudjak szolgálni.
Karbantartás esetén sem esne ki hosszú időre az egyik nyomtatóm, mivel a srácok szervizelnék a gépeimet, és tudom, hogy profik. smiley

Edit: - Ennyi, Srácok?

iKoren: - Neeeeem! Egy nyomdába kell táblanyomó is. Erre a Signracer 3x2-es síkágyas gépét venném. Dupla fejsorral, hogy lehessen vele csapatni is, ha kell!

És „ha már lúd legyen kövér” alapon a sarokban elférne egy HP Stitch és egy Transmatic kalander is. A Stitch az egyik szívem csücske! A már bizonyított Latex300-as alapokon nyugvó szublimációs gép zseniális! A HP által fejlesztett „egyedi” color management procedure nagyon király! Nincs túlbonyolítva, kevesebb tapasztalattal bíró felhasználónak is utat enged a színmanagement világába.

Elképesztő színeket tud a gép, imádom!

Gyula: vennék még egy Mutoh 461UF és egy Mutoh 661 UF tárgynyomtatót, hogy ezeken kiegészítő termékeket tudjak előállítani, pl. ajándéktárgyakat, repi anyagokat, vagy kis mennyiségű egyedi tárgyakat. Tulajdonképpen határtalan kreativitásnak ad teret, az UV technológiának köszönhetően tartós, időtálló darabok születhetnek.

Edit: - Szuper, van már nyomtatótok, de hogyan tovább?

 

Gyula: egy Neschen ColdLam 1650 hideglaminálót választanék még, alapgép, ami nagyon jól teszi a dolgát.

Miki: - Áhh, még én sem fogytam ki az ötletekből! Egy vagy két Colorado mellé, amivel már ugye rendelkezem - törvényszerű, hogy a Summa plotterek közül választanám az S2 szériát. Ami szerintem jelenleg az egyik, - ha nem a legjobb - , tangenciális késsel dolgozó vágóplotter a maga kategóriájában. Ebből is valószínűleg két darabot is tartanék.

Hogy minél több ügyféligényt ki tudjak szolgálni, szükségét érzem egy olyan megmunkáló asztalnak is, ami több munkafolyamat elvégzésére is alkalmas tud lenni. Legyen az egyszerű vágási folyamat, kartondoboz készítés vagy habosított PVC marás.stb. Szerencsére a Summa F széria erre a célra tökéletes. Kifejezetten a Sign iparnak tervezték, minden olyan dolgot el lehet vele végezni, ami a mindennapokban előjöhet. Ennél nekem nem kellene jobb. És ha már lúd legyen jó kövér, egy megtermett Summa F3232-esre voksolnék.

Természetesen vásárolnék néhány kiegészítő gépet és eszközt is, ami az utófeldolgozást megkönnyítené. Nemrég találkoztam a Flexa Extrim 260 cm-es elektromos, félautomata egyenesvágójával, elsőre megtetszett. Egyszerű, de nagyszerű gépnek tartom, ami rengeteg időt szabadítana fel az egyszerűbb vágási munkálatok során. Ezen felül lenne laminálógépen is, legalább egy, itt viszont nagy eséllyel a Flexa Formula gépét választanám. Meleg lamináló, ami robosztus kivitelével és közel 20m/perc sebességével könnyen megbirkózna a két Colorado 1650 által termelt tekercsekkel is.

Jogos kérdés, hogy ha már van egy tábla feldolgozásra is alkalmas három méter széles aszatalom, akkor nem kéne-e táblanyomtató?
Dehogynem, egy Signracer 3020 meg is felelne erre a célra. Egy igazi nagyvasról van szó, ami bírja a nagy igénybevételt. Egyszerűen kezelhető gép, nincs agyonbonyolítva és a legújabb Ricoh Gen6-os fejekkel elérhető nyomatminőségre még nem volt panasz.

Gyula: a tekercses anyagok vágására, utófeldolgozó gépnek a Summa TC160 vágóplotter a kedvencem, ami már kamerával rendelkezik, így nemcsak precíz vágójel felismerést tesz lehetővé, de a kamera tanítható különböző színű jelek felismerésére, pl. fényvisszaverő fóliára, illetve akár víztiszta anyagon keresztül is fel tudja ismerni a jeleket. Nagyon menő!
Emellett hatékonyan teszi a dolgát, megbízható, és olyan hosszúéletű, hogy az aranylakodalmat is mellette ünnepeljük majd. smiley

Mozó: - Várjál, várjál, a Summákba bele sem kezdtem még, itt ülünk majd estig! laugh (nevet) Mondom nekem mi kéne:

Summa S2 TC160 vágóplotter, a tekercses anyagok vágására, valamint címkék gyártására.

Summa F1612 síkágyas kivágóasztal standard maró funkcióval, amit az apróbb, kis példányszámú dobozgyártásra tudnék használni,

Summa F3220 megmunkáló asztal: nagy táblás, 3*2m anyagok feldolgozására kitűnően alkalmas, mellette bármilyen egyedi display gyártására is tökéletesen alkalmazható.

HF maró és POT pneumatikus oszcillációs szerszámmal szerelném fel, előbbit, hogy nagy pontosságú marásokat tudjak eszközölni, utóbbit pedig, hogy vastagabb anyagokat is könnyen tudjak vágni pl. Stadur táblákat vagy gumit.

Ezenkívül Caldera szoftverrel hajtanám meg a teljes gépparkot, oly módon, hogy ha valamilyen műszaki meghibásodás miatt kiesne valamelyik számítógép, akkor bármelyik át tudná venni a feladatát, így redundánssá téve a gyártás menetét.

Ja, és nyilvánvalóan VHF 2030AP marógépet használnék, a fém megmunkálásához, pl. acél vagy alumínium lemezekhez.

iKoren: Igen! Erre a célra abszolút csak a Summa jöhet szóba nálam is. Egy 3x2-es síkágyas asztal és egy vágóplotter.

A vágóplottereket nem kell bemutatni. Minőség magasfokon. Mai napig javítunk 10-15 éves gépeket, van hozzájuk alkatrész, nincs elrugaszkodva árazás tekintetében. Korrekt!

A vágóasztalokról hasonló dimenziókban tudok nyilatkozni. Az üzemben lévő gépeinket 90%-ban csak karbantartáskor látogatjuk. Megbízható, strapabíró, jól átgondolt gép! Ki nem hagynám a álomgép parkomból!

Edó: - Van valami, amit még hozzátennétek ehhez a témához?

Miki: - Szervizes vagyok, így tudom, hogy Murphy törvénye szerint, „ami el tud romlani, az el is romlik”, ezért biztosan kötnék valamilyen szerviz szerződést, - amiben éves karbantartások, időszakos átnézések lennének -, hogy időben értesüljek róla, ha gond van valamelyikkel és ne érjenek a termelés közepén meglepetések.
Nincs is annál nagyobb szívás, amikor egy nagyon fontos, sürgős munka közepén egy banális hiba miatt megáll a gép, ami simán megelőzhető lett volna a fogyó, - és kopóalkatrészek időbeli cseréjével. Én a prevenció híve vagyok minden tekintetben, nem szeretem, ha ki vagyok szolgáltatva egy gépnek, tulajdonképpen az autóhoz tudnám ezt hasonlítani. Elvégre azért is hordjuk rendszeresen szervizre a kocsinkat, hogy ha kell, azonnal be tudjunk pattanni és már menni is.
Tudom, hogy nem lehet 100%-osan megelőzni minden hibát, de ha már ott a lehetőség, hogy javítsuk az esélyeinket, akkor miért ne?

 

Mozó: - én még annyit, hogy Barbieri színprofil készítő rendszert használnék a Mutoh és a Signracer nyomtatók színprofilozásához.

iKoren: - Én annyit, hogy most megyek és feladok egy lottót! smiley

Edit: Köszi srácok, az Ötöslottó e heti főnyereménye 800 millió Ft, csak mondom! smiley